Ankara neden başkent seçilmiştir

Ankara neden başkent seçilmiştir
Ankara neden başkent seçilmiştir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ankara, Türkiye Cumhuriyeti’nin başkentidir. Milli Mücadele yıllarında Osmanlı Devleti İstanbul ve Ankara Hükümetleri tarafından oluşuyordu. 23 Nisan 1920’de Ankara’da Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla birlikte 1922’de saltanatın kaldırılmasıyla Ankara Hükümeti tek baş haline geldi.

Milli Mücadele yıllarında en güvenli şehirlerden biri olarak Ankara görülmüştür. 13 Ekim 1923’te cumhuriyetin ilanının hemen öncesinde başkent yapılmıştır. Ankara merkezli gelişmeler cumhuriyetin ilanından sonra da yaşanmaya devam etmiştir. Böylelikle Ankara başkent olmuştur.

Osmanlı Devleti’nin yıkılmasının ardından cumhuriyetin ilan edilmesiyle birlikte Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Bir ülkenin başkentinin belirlenmesi gerekir. Milli Mücadele döneminde en az hasar alan ve merkezi bir yerde olması dolasıyla hareket etmenin daha makul ve uygun olduğu bir coğrafya olarak ve kongre merkezlerinin yakınında olması başkent seçmeyi kolaylaştırmıştır.

Ankara bu tür nedenler dolayısıyla başkent seçilmiştir. Ankara’nın başkent olması İstanbul’u ikinci plana düşürmese de Ankara’nın siyasi olarak gelişmesinde ve göz önünde bulundurulmasında, dünyaca tanınmasında, belediyecilik anlamında da gelişmesinde etkili olmuştur. Mustafa Kemal, cumhuriyetin ilan edilmesinden ve devletin kurulmasının ardından hemen başkenti seçmiştir.

Ankara’nın başkent olmasının nedenleri şu şekildedir:

  • Ankara merkezli Kuvayı Milliye'nin oluşması ve sembol haline gelmesidir.
  • Ankara’nın jeopolitik, stratejik ve coğrafik konumu gereği güvenli olmasıdır.
  • Ankara’nın haberleşme, ulaşım ağlarının merkezinde olmasıdır.
  • Ankara’nın hiç işgale uğramamasıdır.
  • İstanbul’un itibarının kayba uğramasıdır.

41
37
30
25
21
15
11
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.