Faruk ARDIÇ

Faruk ARDIÇ

Artık Tercih Zamanı

Artık Tercih Zamanı

Zorlu sınav maratonunu geride bırakan öğrencileri tercihler bekliyor. İsabetli tercih yapma, bir tür isabetli meslek seçme anlamına geliyor. Yanlış bir tercih öğrencinin en çok bir yılına mal olabiliyor ama yanlış bir meslek seçimi ise hayat boyu etkiyecek bir serüvene atıyor. Üniversite adayları 98 Devlet, 62 Vakıf, 5 KKTC ve 20 yurt dışı olmak üzere 185 Üniversite için tercihte bulunacaklar. Bu sene kontenjanların sayısı ise 760.000 civarı. Geçen seneye oranla 87 bin kişilik kontenjan artışı var . Hâlbuki geçen sene 110 kişilik kontenjan boş kalmıştı.

Bu Sene Öğrenciler Daha Avantajlılar
Bu yıl tercih yapacak öğrenciler daha avantajlı olacak. Kontenjan sayısı geçen sene toplam 671 bin 804 idi. Bu kontenjanların 33 bini lisans programları olmak üzere 110 bini boş kalmıştı. Geçen seneki kontenjanlara göre bu sene ortalama 87 binlik bir artış gözlendi. Bu akademik yılda devlet üniversitelerinin lisans programlarına 363 bin 952, vakıf üniversitelerinin lisans programlarına 51 bin 66, KKTC'deki üniversitelerin lisans programlarına 14 bin 696, yurtdışındaki üniversitelerin lisans programlarına 2 bin 54 olmak üzere toplam 431 bin 768 öğrenci yerleştirilecek. Devlet üniversitelerinin ön lisans programlarına 276 bin 167, vakıf üniversitelerinin ön lisans programlarına 25 bin 932, KKTC'deki üniversitelerin ön lisans programlarına 1699, yurtdışındaki üniversitelerin ön lisans programlarına 150 öğrenci alınacak. Bu yıl devlet üniversitelerinin ön lisans, lisans ve özel yetenek programlarına toplam 657 bin 347 kontenjan ayrılırken, paralı olan diğer üniversitelerin toplam kontenjanı 102 bin 321 oldu.

Kaynak Rehber Kitap, “2011-ÖSYM Tercihler Ve Kontenjanlar Kılavuzu”dur.
 
Bu sene adaylar, YGS ve LYS’lerde elde ettikleri başarılana göre tercihlerde bulunacaklar.Buna yönelik daha tercihler başlamadan önce ÖSYM tercih yapacak öğrencilere yönelik bilgilendirme için www.osym.gov.tr sitesinde tercihler ve kontenjanlar kılavuzunu yayımladı. Tercih sürecinde ÖSYM’nin “2011Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu” tüm adaylar için yol gösterici rehber kaynak olacak. Özellikle bölümlerin geçen yılki başarı sıralamaları ile bu yılki başarı sıralarının tahmin edilmesinde büyük önem taşıyacak. En çok tercih edilen üniversitelerin ve bölümlerin kontenjanları doğal olarak sınırlıyken özellikle başarı sırası ortalarda olan öğrenciler ister istemez karamsarlığa kapılıyor. Oysa hepimiz biliyoruz ki yüksek öğretimde önemli ama esas belirleyici süreç, mezuniyet döneminde, akademik alt yapının iş yaşamınızda ne kadar kullanabilirliğinden geçiyor. Elbette öğrenim görecekleri üniversitenin öğrenciye sağlayacağı koşullar önemlidir ancak belirleyici olan, adayların kendilerini geliştirmek adına harcayacakları çabadır. İş yaşamına erken başlamak, yabancı dil öğrenmek, geliştirici kulüp faaliyetlerine katılmak gençlerin üniversite sonrası uyum sürecini hızlandıracak unsur olacaktır.

Adayların 30 program seçme hakkı var.
Adaylar geçen sene olduğu gibi bu sene de 30 tercihte bulunacaklar. Tercihler 25 Temmuzda başlayacak ve 5 Ağustosta sona erecek ve kesinlikle bu tarihler uzatılmayacak. Üniversiteler kayıt ise başlayacak ve 5-9 Eylül 2011 tarihleri arasında olacak. Adaylar isterlerse 30 tercihinin tamamını doldurmayabilecekler. Çünkü yerleştirmede önemli esas olan puanın yüksek olması.

Lisans Programları için en az LYS’lerden 180 puan gerekiyor

Adayların eline, 6 tane YGS yerleştirme puanları ve girdikleri Lisan yerleştirme Sınavlarına bağlı olmak üzere 12 tane LYS sonuçları olmak üzere toplam 18 farklı puan gelecek. Ön lisans ve Açık öğretim programlarını tercih edebilmek için herhangi bir YGS den 140 puanı aşmak yeterli olacak. Dört yıllık lisans programını seçmek için LYS’den 180 puanını aşmak gerekiyor.
Bazı Bölüler Çift Puandan Öğrenci Alacak
Üniversitede bazı bölümler iki farklı puandan öğrenci alıyor. Örneğin Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Ebelik ve hemşirelik hem YGS-2 puanıyla hem de MF-3 puanıyla öğrenci alıyor. Bölümler arasında hiçbir fakat yok. Sadece YGS puanıyla öğrenci alan bölümler yüksek okul bünyesinde öğrenim veriyor.

Çalışanlar için bir fırsat; uzaktan eğitim veren üniversiteler
Uzaktan eğitim veren üniversiteler özellikle çalışan ve akademik kariyer yapmak isteyen adaylar için sunulan bir fırsat. Şimdiden 50 üniversite uzaktan eğitim sunmaktadır. Sanal sınıflarda dersler daha verimli geçiyor çünkü dikkati dağıtan unsur yok. Uzaktan eğitim veren üniversiteler ile normal eğitim veren üniversiteler arasında diploma farkı yok. Öğrenciler, bilgisayar kamerasından dersi sesli biçimde anlatan hocayı takip ediyor. Eğer öğrencilerinden biri söz alıp soru sormak isterse, sanal sınıf ortamındaki “söz iste” butonuna tıklıyor. Öğrenci söz aldıktan sonra sorusunu ister sesli isterse yazılı olarak belirtiyor. Öğrenciler vizeleri bilgisayarların başında oluyorlar. Fakat finallere ise bulundukları şehirdeki örgün eğitim veren üniversitelerde giriyorlar. Bitirme notu, vizelerin % 25, finalin de % 75 alınarak belirleniyor. Vakıf üniversitelerinde uzaktan eğitim 4 bin 500 liraya alınabiliyor.50 dakika süren dersi kaçıran öğrenci ne zaman isterse dersi tekrar izleme imkânına sahip olabiliyor.

Tercih edilecek bölümün özel şartlarına dikkat edilmelidir.
Tercihlerinizde yer verdiğiniz bölüm/programların devlet, vakıf, KKTC veya yurtdışı da olsa maddi koşullarına dikkat edilmelidir. Üniversite ve bölüm seçiminizde maddi koşullar çok önemlidir. Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim yapan bölümlerin harç miktarları normal öğretimlere göre çok yüksektir. Ayrıca devlet üniversitelerinde de yurt dışı üniversiteleriyle bütünleşmiş yürütülen bölüm/programların ücretli olduğu unutulmamalıdır. Bu bölümlerin belirli dönemleri Türkiye'de, diğer dönemleri de yurt dışında okutulur. Hem Türkiye’de hem de yurt dışında okunan yıllar için bir bedel ödenmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Faruk ARDIÇ Arşivi