Asr-ı saâdet kavramı ile anlatılmak istenen nedir

Asr-ı saâdet kavramı ile anlatılmak istenen nedir
Asr-ı saâdet kavramı ile anlatılmak istenen nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Asr-ı Saadet, İslam tarihinde Muhammed’in hayatta olduğu döneme denir. Arapça “Asr” (zaman, çağ) ve “Saâdet” (mutluluk, bahtiyarlık) kelimelerinden meydana gelen asr-ı saâdet terimi “mutluluk dönemi, insanların en bahtiyar oldukları çağ” anlamına gelmektedir. Asr-ı Saadet kendi içinde iki ana bölümde incelenir bunlar: Mekke dönemi ve Medine dönemidir. Mekke dönemi daha çok dinin doğuşu, ilk Müslüman topluluk, ahlâki ve dini değerlerin Müslüman topluluk tarafından benimsenişi, var olan dini inanç ile İslam’ın çatışması ve direnişleri içerir. Bu dönem Hicretle beraber sona erer. Medine döneminde ise, İslam devletinin ve toplumun kuruluşu ile daha siyasi ve toplumsal bir dönem olup, çeşitli savaşlara ve hem siyasal otorite hem de toplumsal refah anlamında yükseliş arz eden bir zaman dilimidir. Bu dönemde bütün Arap Yarımadası Müslümanların idaresine girmiştir. Bu dönem Muhammed’in 632’de vefatı ile sona ermiştir. Bu tarihten sonra İslam Tarihi’nin 2. devresi olan Dört Halife devri başlamıştır; ama Asr-ı Saadet terimi bazen Dört Büyük Halifedönemi için de kullanılmaktadır.

Asr-ı Saadet nedir

Hz. Muhammed'in yaşadığı dönem asr-ı saadet, yani mutluluk dönemi olarak nitelendirilir. Bu dönem Mekke ve Medine devri olmak üzere ikiye ayrılır. Hz. Muhammed, peygamberliğini ilan ettikten sonra Mekkeli müşrikler ilk Müslümanlar zulmetmeye başladı. Bunun üzerine 622 yılında peygamber efendimiz ve sahabesi Mekke'den Medine'ye hicretti. Asr-ı Saadetin ikinci döneminde önce Hendek Savaşı kazanıldı. Akabinde 11 Ocak 630 tarihinde Mekke fethedildi.

Asr-ı Saadet dönemi ne zamandır

Asr-ı Saadet, Hz. Muhammedin doğduğu 20 Nisan 571 tarihinde başladı ve vefat ettiği 632 yılında sona erdi. Müslümanlara göre İslam'ın en muzaffer olduğu dönem Hz. Muhammed'in yaşadığı dönemdir.

Asr-ı Saadet özellikleri nelerdir

  • Mekke'nin fethedilmesiyle birlikte Kabe'deki putların hepsi kırıldı. Kabe, yeniden Müslümanların ibadethane oldu.
  • Kuran'ı Kerimde de sık sık vurgulandığı üzere batıl olan gidip yerine Hak geldi.
  • Kız çocuklarının diri diri gömüldüğü Cahiliye dönemi sona erdi.
  • Faiz yasaklandı.
  • Kabileler arasında uzun yıllardan beri süren kan davaları bitti.
  • Hz. Muhammed'in önderliğindeki ilk Müslümanlar Mekke ve çevresinde barışı sağladı.
  • Zekat ve sadakalar ile birlikte Mekkelilerin arasında yardımlaşma ve dayanışma arttı.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.