Basketbolcu ne iş yapar

Basketbolcu ne iş yapar
Takım oyunlarından hoşlanıyorsanız, belirlenmiş kurallar çerçevesinde topu potadaki sepetten geçirebilme becerisine sahipseniz bu mesleği incelemelisiniz.

Basketbolcu, topu rakip takımın potasına elle atma kuralına dayanan ve beşer kişiden oluşan iki takım arasında oynanan basketbol oyununu, temel bir eğitim alarak, bir ücret karşılığı sözleşme ile bağlı bulunduğu bir spor kulübünde lisanslı olarak ve kurallara bağlı kalarak gerçekleştiren sporcudur.

Basketbolcu;

• Takımla birlikte sezon öncesi hazırlık çalışmalarına, sezon içi çalışmalara ve kamp programlarına katılır, baş antrenörün belirlediği çalışma programını antrenörler nezaretinde uygular,
• Takımla birlikte maç takviminde belirtilen tüm basketbol karşılaşmalarına ve turnuvalara katılır, antrenörlerin maç öncesi, maç sırası, mola ve devre aralarında verdiği taktik ve talimatları dinler ve uygular,
• Sezon çalışmalarını yürütür, kategorisi (yaşa göre) ile ilgili karşılaşmalara katılır, gerekli sağlık ve beslenme kontrollerinden geçer, sakatlıklarını kulüp doktoruna bildirir ve tedavisini yaptırır,
• Takımı ile ilgili bütün toplantılara katılır,
• Karşılaşmayı yöneten hakemlere ve rakip takımın oyuncularına saygılı, centilmen ve sportmence davranır, uluslararası oyun kurallarına uyar.

Bu mesleği yapacak kişilerin sportif yapıya sahip, spora yetenekli kimseler olmaları gereklidir. Basketbolcular, kapalı bir spor salonunda çalışırlar. Çalışma ortamının temiz ve sıcak, sahanın ise uygun basketbol parkesi ile kaplı olması gerekir. Çalışma ortamı gürültülüdür. Genellikle düzenli ve disiplinli bir gündelik yaşam sürmeleri gerekmektedir. Basketbolcular diğer sporcu arkadaşları, koçları, idarecilerle iletişim kurarlar. Basketbol eğitimi, en az 10-12 yaş arasında başlamalıdır.

Üniversitelerin fakülte veya dört yıllık yüksekokullarından mezun olanlardan, olimpiyat oyunları, paralimpik oyunları, üniversiad oyunları, Akdeniz oyunları ile Uluslararası Olimpiyat Komitesinin tanıdığı spor dallarının büyükler kategorisinde Dünya veya Avrupa şampiyonalarında ilk üç dereceye girenler, bu yarışmaların takım sporlarında en az on kez ülkemizi temsil ederek milli sporcu belgesi almış olanlar, Spor Genel Müdürlüğünde açık bulunan sportif eğitim uzmanı ve antrenör kadroları ile Milli Eğitim Bakanlığında açık bulunan beden eğitimi branşında öğretmen kadrolarına sınavsız atanabilirler. Ayrıca okullar, kulüpler, sporla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilebilirler. Profesyonel basketbolcular, değişik kulüplerde faaliyetlerini sürdürürler. Amatör olarak spor yaşamını devam ettiren Basketbolcular, performanslarına göre iş bulma olanaklarına sahip olabilirler

Benzer Meslekler;

  • Voleybolcu
  • Hentbolcu
  • Futbolcu

Kaynak:Eğitim Sistem

45
30
224
12
1
1
25
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.