Büyük Nutuk'un söyleniş amaçlarını ve tarihsel önemi

Büyük Nutuk'un söyleniş amaçlarını ve tarihsel önemi
Büyük Nutuk'un söyleniş amaçlarını ve tarihsel önemi hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Mustafa Kemal, cumhuriyetin ilanına giden yolu, cumhuriyetin ilanını, Milli Mücadele döneminde yaşananları, Milli Mücadele sonrasında cumhuriyetle beraber yaşananları siyasi, sosyal, kültürel olarak kendi dilinden Nutuk’ta aktarmıştır. Nutuk 1919 – 1927 yılları arasında gerçekleşen siyasi, sosyal ve kültürel faaliyetlerin arka planını anlatmaktadır.

Büyük Nutuk olarak bilinen eser Halk Fırkası toplantılarında belli bir süre içinde Mustafa Kemal tarafından okunmuştur. Daha sonra kitap haline getirilmiştir. Bu bakımdan tarihi bir önemi vardır. 1919 – 1927 yılları arasındaki zaman dilimine ışık tutmaktadır. Siyasi anlaşmaların ve Türk siyasetinin önemli aşamalarından bahsettiği için tarihi vesika önemi taşımaktadır. Günümüzde aslı Türk Tarih Kurumu tarafından yayınlanmaktadır.

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, Samsun'a çıktığı zamandan yani 19 Mayıs 1919 yılından, Cumhuriyet'in ilanı sonrası 1927 yılına kadar yaşadıklarını, ülkenin durumunu ve çalışmalarını, zaferlerini, gençliğe olan öğütlerini bu harika kitapta topladı.

  • Gençlerin yaşananları okuyup, görüp örnek alması ve her zaman çok çalışması 
  • Devletin ne çok can feda edilerek, çok çalışılarak kazanıldığını göstermek istemesi
  • Bilimden ve fenden ayrılmaması gerektiğini vurgulamak 
  • Atatürk'ün düşüncelerini gelecek nesillere iyi anlatmak ve öğretmeyi, ders vermeyi amaçlaması

45
45
45
3
3
3
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.