Cam ürün imalatçısı ne iş yapar

Cam ürün imalatçısı ne iş yapar
Camdan üretilen her türlü ürüne ilk imzayı atmak keyifli ve ilgi çekici birçalışma alanıdır. Siz de aynı fikirdeyseniz bu mesleği incelemenizi öneririz.

Cam Ürün İmalatçısı, önceden tasarlanmış cam ürünün modeline göre belirlenmiş üretim tekniği doğrultusunda, ergimiş hâldeki sıcak cam hamuruna birtakım aletler ve makineler yardımıyla ve elde şekil vererek değişik formlarda cam eşya meydana getiren kişidir.

Cam Ürün İmalatçısı;

• Cam hammaddelerinin istenen ölçüde karışımını yaparak 1475 derecelik cam eritme fırınlarına verilmesini sağlar,
• Cam üfleme borusunun ucuna, şekillendirilecek eşyaya yetecek kadar cam fırınından aldığı bir top cam madenini üfleyerek, çekerek veya direkt otomatik veya otomatik olmayan araçlar yardımıyla şekil verir,
• Modele göre hazırlanmış metal cam kalıplarına veya diğer otomatik kalıp tezgâhlarına camı yerleştirerek bir müddet bekler ve kalıpları fırına vererek camın kalıbın şeklini almasını sağlar,
• Kalıplardan çıkardığı cam ürünü, ısının kademe kademe düştüğü soğutma fırınlarına bırakır,
• Soğuması gerçekleşen cam ürünü zımparalar ve otomatik taşlama makinesine bırakarak pürüzlü yüzeylerin düzeltilmesini sağlar.

Bu mesleği yapacak kişilerin şekilleri algılama yeteneğine sahip, el becerisi olan, ağırlıkları tahmin edebilen, göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen, rutin işlerde uzun süre çalışabilen, yaptığı işe uzun süre dikkatini verebilen, ısı seviyesi yüksek ortamlarda çalışabilen, tedbirli ve dikkatli kişiler olması gerekir. Cam Ürün İmalatçıları, cam fabrikaları ve cam atölyelerinde ekip hâlinde çalışırlar. Birinci derecede malzeme ve makinelerle ilgilidirler. Çalışma ortamı sıcak, gürültülü ve biraz kirlidir. Ergitilmiş hâldeki sıcak malzeme ile çalışıldığından işin yapılması sırasında yanma tehlikesine karşı dikkatli olmak gerekir.

Mesleğin eğitimi, yeterli başvuru olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde seramik ve cam teknolojisi alanı Cam Ürün Üretimi dalında kalfalık ve ustalık eğitimi şeklinde verilmektedir.

Ülkemizde, cam imalatçılığına yönelik belli başlı büyük fabrikalar bulunmasının yanı sıra irili ufaklı cam atölyeleri de mevcuttur. Cam ustası aşamasına gelmiş bir kişinin iş bulma imkânı her zaman mevcuttur. Cam Ürün İmalatçıları bu sektörde kendi iş yerlerini de açabilirler.

Benzer Meslekler;

  • Cam İşlemecisi
  • Taşlamacı (cam)
  • Seramik İşçisi
  • Metal Dökümcüsü
  • Altın, Gümüş işlemecisi

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.