Çanta imalatçısı ve saraciyeci ne iş yapar

Çanta imalatçısı ve saraciyeci ne iş yapar
Aksesuarların tasarımına ilgi duyuyorsanız becerilerinizi çanta, cüzdan ve kemerlerin üretiminde kullanmak ister misiniz?

Çanta İmalatçısı ve Saraciyeci, deri, suni deri, kösele, suni kösele veya kumaş kullanarak el çantası, bavul, evrak çantası, cüzdan, kemer gibi eşyaları yapan kişidir.

Çanta İmalatçısı ve Saraciyecisi;

• Malzemeyi seçer, keser, deri ve köselelerin kenarlarını inceltir ve parçalara şekil verir,
• Kesilen parçaları birbirine yapıştırır ve diker, yapılan malzeme üzerine zımbayla delikler açar,
• Gereken yerleri perçinler, fazlalıkları bıçakla alır ve düzeltir, deri veya köseleyi boyar, üzerini vernikler,
• Yapılan eşya üzerine metal parçaları, toka, kilit takar, kabartma süsler yapar,
• Kullandığı makinelerin ve aletlerin ayarını yapar.

Bu mesleği yapacak kişilerin; bir bütünün parçaları arasındaki ilişkileri görebilen, el becerisine sahip, göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen, düzenli ve dikkatli kişiler olması gerekir. Çanta imalatçısı ve saraciyecilikte yaratıcılık, yeni modeller tasarlayabilme bu meslekte başarıyı artırıcı özelliklerdir. Ortam biraz tozlu, gürültülü ve rahatsız edici koku ile yüklü olabilir. Çanta İmalatçısı ve Saraciyeci birinci derecede malzemeyle ilgilidir. Çalışırken müşteriler ve meslektaşlarıyla etkileşim halindedir.

Mesleğin eğitimi, yeterli başvuru olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde ayakkabı ve saraciye teknolojisi alanı Saraciye Üretimi dalında kalfalık ve ustalık eğitimi şeklinde verilmektedir. Ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarının aynı alan ve meslek dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir.

Çanta İmalatçısı ve Saraciyeciler çanta ve kemer yapılan atölyelerde ve fabrikalarda iş bulabilirler. Kendi işyerlerini de açabilirler. İnsanlık tarihi kadar eski olan saraciyelik mesleği yirminci yüzyılın başlarından itibaren hayvan gücünün (binek hayvanlarının malzemelerini saraçlar imal ederdi) önemini kaybetmesi sonucu yerini diğer günlük kullanım eşyalarının yapımına bırakmıştır. Artık günümüzde eski tip yoğun çalışan saraciyeciler yavaş yavaş yok olmakta, bant usulü seri üretim yapan, teknolojik araçlarla donatılmış büyük atölyeler açılmaktadır.

Benzer Meslekler;

  • Ayakkabı İmalatçısı
  • Sayacı
  • Fora, Freze ve Gazumacı

Kaynak:Eğitim Sistem

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.