Cevher hazırlama mühendisi ne iş yapar

Cevher hazırlama mühendisi ne iş yapar
Doğal kaynakların çeşitli alanlarda kullanılabilir hâle getirilmesi aşamalarında kimlerin görev aldığını merak ediyorsanız bu mesleği okumadan geçmemenizi öneriyoruz.

Cevher Hazırlama Mühendisi, üretilen doğal kaynakların değişik alanlarda kullanılabilir ve ham madde hâline getirilmesini sağlamak amacıyla gerekli zenginleştirme, zararlı maddelerden arındırma, boyutlandırma gibi sistemlerin tasarlanması, imalatı, bakım onarımı ve yeni sistemlerin geliştirilmesi işini yapan kişidir.

Cevher Hazırlama Mühendisleri;

• Her türlü cevher, kömür hazırlama ve zenginleştirme işlemlerini, tesis tasarımını yapar,
• Her türlü cevher ve kömür hazırlama tesislerinin işletilmesini denetler,
• Altın, gümüş ve değerli metaller üretimine yönelik zenginleştirme tesislerinin tasarımı, işletilmesi ve denetimini yapar,
• Termik enerji santralleri ham madde hazırlama tesisleri tasarımı ve işletilmesini yapar,
• Gübre, yem, deterjan, boya, sert plastik endüstrisi ham madde hazırlama tesisleri tasarımı ve işletilmesini yapar,
• İnşaat agrega (kum ve çakıl karışımı-kırma taş) tesisleri tasarımını yapar, nükleer enerji ham maddelerinin zenginleştirilmesi ve teknolojisini araştırır.

Cevher Hazırlama Mühendisi olmak isteyenlerin, matematik, fizik, kimya, doğal kaynaklar konularına ilgili ve bu alanlarda başarılı, doğayı ve doğal kaynakları seven, bir konuyu derinliğine araştırma isteği duyan, açık havada, yer altında, güç pozisyonlarda çalışabilen, tertipli ve düzenli, ayrıntılara dikkat eden, iyi gözlem yapabilen, yaratıcı, esnek çalışma koşullarına uyumlu kişiler olması gerekir. Çalışma ortamı açık havada, doğa koşullarında ya da üretim ortamında kapalı alanlarda olabilmektedir. Çalışma ortamı kirli, tozlu ve gürültülüdür.

Mesleğin eğitimi, üniversitelerin Maden Fakültesi Cevher Hazırlama Mühendisliği bölümünde verilmektedir.

Bu meslekte cevher ve katı malzeme hazırlama ile ilgili sektörlerde iş bulmak mümkündür. Bu bağlamda metalürji, demir-çelik, cam, seramik, çimento, deterjan, gübre, yem, inşaat malzemeleri, boya endüstrisi ve enerji üretimi gibi değişik sektörler çalışma alanlarını oluşturmaktadır. Cevher hazırlama, zenginleştirme, ham maddeleri zararlı maddelerden arındırma ve boyutlandırma gibi işlemleri içeren konularda endüstrinin gereksinim duyduğu bir uzmanlık dalıdır. Bunların yanında, kömür harmanlama ve briketleme, kırma taş ve öğütme Cevher Hazırlama Mühendisliğinin bazı ek uzmanlık alanlarıdır. Sektörlerin bulunduğu yere göre meslekte iş bulma açısından farklılıkların olması söz konusudur.

Benzer Meslekler;

  • Maden Mühendisi
  • Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Çevre Mühendisi
  • Kimya Mühendisi

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.