Dalgıç (Balık Adam) ne iş yapar

Dalgıç (Balık Adam) ne iş yapar
Su altına ilgi duyuyorsanız bu mesleği incelemenizi öneririz.

Dalgıç (Balık adam), gemilerin, yüzer dok gibi motorsuz yük taşıtlarının ve liman gibi yapıların su altında kalan kısımlarının yapım veya onarım çalışmalarını yapan, batıkların çıkartılması ve her türlü arama ve kurtarma faaliyetlerinde bulunan, su altı fotoğrafçılığı ve video çekimi yapan kişidir.

Dalgıç (Balık adam);

• Su altındaki araziyi, gemi kanallarını ve dokları inceler, boru, kablo, su altı rayları döşer veya döşenmesine yardım eder, emme hortumlarını yerleştirir, emme ve basma süzgeçlerini temizler,
• Su altı rayları veya gemilerin suya indirildiği kızaklar üzerindeki engelleri giderir, dengesi bozulmuş demir yollarının altına kamalar koyarak düzeltir, • Yol, köprü, liman inşası sırasında su altı betonu döker, blok beton yerleştirir, su altı kaynağı yapar, direk, kolon vb. şeyleri keser,
• Suya yeni indirilmiş gemilerin omurgalarından kayma payandalarını ve kızaklarını söker, karaya oturmuş veya yan yatmış gemileri kurtarma çalışmalarına katılır, gemilerin ve dokların gevşemiş veya düşmüş perçinlerini takar,
• Batık canlı veya ölü varlıkların eşya, yük ve kalıntılarını çıkarır, her türlü arama ve kurtarma faaliyetinde bulunur, su altı araştırmalarında fotoğraf veya video çekimi yapar.

Bu mesleği yapacak kişilerin dalmaya engel herhangi bir hastalığının olmaması, soğukkanlı, tedbirli, çabuk karar verebilen, su altı dünyasına ilgi duyan kişiler olması gerekir. Dalgıçlar, çalışmalarını su altında yürütür. Çalışırken boğulma veya vurgun yeme tehlikesi olabilir. Çalışma ortamı soğuk, nemli ve ıslaktır. Çalışırken amirleri, gemi personeli, meslektaşları ve gemi acenteleriyle iletişim hâlindedir.

Mesleğin eğitimi, üniversitelerin teknik bilimler meslek yüksekokulunun Su Altı Teknolojisi programında ve Türkiye Su Altı Sporları Federasyonunun açmış olduğu kurslarda verilmektedir. Ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri kendi bünyesinde ihtiyaç duyduğu dalgıçları yetiştirmek amacıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı İstanbul Çubuklu Kurtarma ve Su Altı Komutanlığında bu mesleğin eğitimini vermektedir. Bunların dışında özel kurs firmaları da dalgıçlık eğitimi vermektedirler.

Dalgıçların hem kamu sektöründe hem de özel sektörde çalışma olanağı vardır. Kamu sektöründe Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Liman İşletmeleri, Devlet Hava Meydanları İşletmesi ve tersanelerde çalışabilirler. Özel sektörde ise gemi kurtarma şirketleri, liman ve köprü yapan inşaat firmaları, su sporlarına yer veren turizm tesisleri başlıca çalışma alanlarıdır.

Benzer Meslekler;

  • Yüzücü
  • Yüzme Öğretmeni

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
3
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.