Dekoratif sanatlar teknisyeni ne iş yapar

Dekoratif sanatlar teknisyeni ne iş yapar
Tasarıma ve mekâna ilişkin dekoratif aksesuarlara ilgim var diyorsanız, bu mesleği incelemenizi öneriyoruz.

Dekoratif Sanatlar Teknisyeni, farklı mimari yapı yüzeyleri, mekân, mobilya, iç-dış aksesuarların yüzeyleri, endüstriyel ürün ve dekoratif ürünler gibi çok çeşitli yüzey tasarımı ve süslemesi projelerini gerçekleştiren kişidir.

Dekoratif Sanatlar Teknisyeni;

• Renkli grafik proje resimleri (illüstrasyon, logo, amblem, broşür, afiş), renkli sunum resimleri, basit maket uygulamaları, basit prototip uygulamaları ve ölçekli yapım resimleri yapar,
• İş sürecini planlar, çeşitli yüzeylere, çeşitli resim teknikleri ile dekoratif ve özgün resimler yapar,
• Çeşitli duvar resimleri (bezeme, fresk, grafitti, mozaik, vitray) için uygulama projesi, tipo grafik düzenlemeler yapar. Boyama, kesme, yapıştırma vitray çalışmaları, kurşunlu vitray, alçılı vitray, koparma ve sablaj cam teknikleri ile vitray tasarım uygulamaları yapar,
• Düz cam, sablajlı cam ve ayna üzerine cam altı, cam üstü boyama, kumlama tekniklerini uygular, mekânlarda boya ile yapılan dekoratif süsleme tekniklerini, serbest el ya da şablon yöntemleri ile uygular, bilgisayarla tasarım ve desen çizimi (logo, amblem, tipo grafik öğeler, desen çıkarma, büyültme, küçültme, detay alma, desen şekillendirme, renk ayırımı) yapar,
• Seramik yüzeylere desen tasarımları ve boyama uygulamaları yapar,
• Yapılan çalışmaların raporunu hazırlar, çizim, fotoğraf ve bilgileri dosyalar.

Bu mesleği yapacak kişilerin el becerisi olan, tasarım gücü yüksek, şekiller arasındaki fark ve benzerlikleri algılayabilen, sanata ilgili ve yetenekli, iyi bir gözlemci, araştırmacı ve yeniliklere açık, renkleri ayırt edebilen, dikkatli, tedbirli ve sabırlı kişiler olması gerekir. Dekoratif Sanatlar Teknisyenleri, genellikle büro, atölye gibi kapalı ortamlarda, tarihi binalarda tozlu, boyalı ortamlarda ve açık havada çalışırlar. Ortam zaman zaman gürültülü ve kirlidir. Birinci derecede malzeme ile ilgilidirler. Kullandıkları kimyasal maddelerden dolayı bulundukları ortam kokulu olabilir. Uzun süreli atölye çalışmalarında montaj ve yerleştirme işlemlerinde görev aldıkları için güvenlik tedbirleri önemlidir ve bedensel yorgunluk yaşayabilirler.

Mesleğin eğitimi, mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarının Sanat ve Tasarım alanı Dekoratif Sanatlar dalında verilmektedir.

Dekoratif Sanatlar Teknisyenleri, mimari restorasyonlar, dekorasyon, duvar resmi, grafik tasarım ve ambalaj konularında, cam ve seramik endüstrisi, vitray ve alçı atölyeleri ile desen tasarım ünitelerinde, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve müzeler gibi kamu kurumlarında görev alabilirler. Ayrıca sahne ve tiyatro dekoru, promosyon ve hediyelik ürün yüzey süsleme atölyelerinde ,özel sektörde desinatör olarak ve restorasyon şirketlerinde kalemkar olarak çalışabilirler. İç mekânda kullanılan süsleyici unsurların üretimini yapan iş yerlerinde istihdam edilebildikleri gibi kendilerine ait iş yeri de açabilirler.

Benzer Meslekler;

  • Duvar Süsleme Sanatları Teknikeri
  • Grafik Teknisyeni
  • Seramik Teknisyeni
  • Restorasyon Teknisyeni
  • İç Mekân Düzenleme Teknisyeni

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.