Deri mühendisi ne iş yapar

Deri mühendisi ne iş yapar
Derinin işlenmesi ile ilgili işlemlere ve bu alandaki teknolojik yeniliklere ilgili duyuyorsanız bu mesleği incelemenizi öneriyoruz.

Deri Mühendisi, derinin işlenmesiyle ilgili teknolojiyi geliştirme konusunda inceleme ve araştırma yapan kişidir.

Deri Mühendisleri;

• Derinin hayvandan yüzüldükten sonra çeşitli işlemlere tabi tutularak kullanılabilir hâle gelmesine kadar geçen sürede yapılan işlemleri denetler,
• Özel kullanım amaçlı derilerin üretimi alanında çalışır. Kullanım yeri ve amacına göre giysi, kürk, ayakkabı, çanta, döşeme, mobilya vb. deri üretimleri konusunda inceleme ve araştırmalar yapar,
• Derinin ekonomik değer kazanmasını sağlayıcı teknolojinin geliştirilmesi ile ilgili araştırmalar yapar.
• Ürünün kaliteli olması için denetim yapar,
• Deri üretimi sırasında ortaya çıkan artıklardan üretimi mümkün olan jelatin, tutkal, salam ve sucuk kılıfları gibi mamullerin elde edilmesi için yöntemler geliştirir,
• Sektörün sorunlarını bilimsel ve teknolojik anlamda çözebilir, modaya uygun yeni ürünler geliştirebilir,
• Danışmanlık yapar.

Deri Mühendisi olmak isteyenlerin, inceleme ve araştırma merakına sahip, fen bilimlerine özellikle kimyaya karşı ilgili ve başarılı, işbirliği hâlinde çalışabilen kişiler olması gerekir. Meslek elemanları, çoğunlukla kapalı ortamda, fabrikalarda, atölyelerde, ıslak zeminde, zaman zaman da laboratuvarda çalışırlar. Fabrika, atölye vb. yerlerde yoğun deri kokusuna ve kimyasal analizler yaparken çoğunlukla kimyasal madde ve ilaç kokularına maruz kalırlar. Meslek elemanları fabrikalarda işverenle, teknisyen, tekniker ve işçilerle iletişim hâlindedirler.

Mesleğin eğitimi, yükseköğretim kurumları Mühendislik Fakültelerinin Deri Mühendisliği programlarında verilmektedir.

Deri Mühendisliği alanında yetişen meslek elemanları başta deri sanayii olmak üzere deri sanayii kimyasallarını üreten ve pazarlayan yerli ve yabancı firmalarda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı gibi kamu kurum ve kuruluşlarında çalışma olanağına sahiptirler. Hayvansal ürünler arasında son zamana kadar bir yan ürün olarak kabul edilen ve kolay bozulabilen ham deri; dünyada gelişen bilim ve teknoloji sayesinde günümüzde önemli bir sanayi ham maddesi niteliğini kazanmıştır.

Benzer Meslekler;

  • Dericilik Tekniker

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.