Diş protez teknikeri ne iş yapar

Diş protez teknikeri ne iş yapar
Diş ve çene protezlerinin laboratuvar çalışmalarına ilgi duyuyorsanızmeslek ayrıntılarını okumanızı öneriyoruz.

Diş Protez Teknikeri kaybedilmiş dişlerin ve fonksiyonlarının yeniden oluşturulmasını sağlamak amacıyla diş hekimi tarafından planlanan tedavi şekline göre çene ve yüz bölgesine uygulanan hareketli ve sabit diş ve çene protezlerinin laboratuvar çalışmalarını yapan veya yapılmasını sağlayan kişidir.

Diş Protez Teknikerleri;

• Diş hekiminin oluşturduğu tedavi planına göre laboratuvar uygulamalarını yapar veya yaptırır,
• Diş hekimince alınan ağız ölçülerinden model hazırlar,
• Modeller üzerinde sabit ve hareketli protezlerin şekillendirilmesinde, döküm yöntemiyle çoğaltılmasında, bunlara tesviye ve cila ile estetik görünüm vererek ağızda kullanılmaya uygun hâle getirilmesinde, diş dizimi, mum modelaj ve akrilik işlemlerinin yapılmasında görev alır,
• Protezlerin tamirini yapar,
• Kullandığı aletlerin bakımını ve basit onarımını yapar.

Diş Protez Teknikeri olmak isteyenlerin temel bilimlere ilgili, şekil ve uzay ilişkilerini algılayabilen, bunu elindeki malzemeye aktarabilme gücüne sahip, el ve parmak becerisi olan, renkleri ayırt edebilen, ayrıntılara dikkat eden, estetik anlayış ve görüşü gelişmiş, sorumluluk sahibi ve grup çalışmalarına yatkın kişiler olması gerekir. Kimyasal madde ve toz alerjisi olanlar, mesleği yaparken zorlanabilirler. Genellikle laboratuvar ortamında çalışırlar, hastalarla doğrudan iletişimleri yoktur. Döküm ve tesviye işlerinin yapıldığı ortamlar gürültülü ve tozludur. Akrilik ve porselenle çalışılan ortamlar daha temizdir. Çalışma saatleri değişkendir.

Mesleğin eğitimi, meslek yüksekokullarının Diş Protez Teknolojisi programında verilmektedir.

Diş Protez Teknikerleri kamu hastanelerinde, özel sektörde, diş protez laboratuvarlarında, kendi iş yerlerinde, il, ilçe ve bölgelerde çalışırlar. Çalışma ortamı ve çalışma saatleri iş yeri seçiminde etkili olmaktadır.

Benzer Meslekler;

  • Diş Hekimi
  • Diş Protez Teknisyeni

Kaynak:Eğitim Sistem

31
1
1
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.