Dış ticaret meslek elemanı ne iş yapar

Dış ticaret meslek elemanı ne iş yapar
İthalat ve ihracat konularına ilgi duyuyorsanız ve iletişim becerilerinizin yüksek olduğunu düşünüyorsanız meslek ayrıntılarını okumanızıöneriyoruz.

Dış Ticaret Meslek Elemanı, ihracat ve ithalat işlemleri konusunda çalışan kişidir.

Dış Ticaret Meslek Elemanı;

• Uluslararası ürün alım-satımı için bağlantılar kurulması, sözleşmelerin yapılması için gerekli çalışmaları yapar,
• Yurt dışından satın alınan malların zamanında gelmesi için işi sürekli olarak takip eder,
• Yurt dışına satılacak ürünlerin (ihraç ürünlerinin), gideceği ülkedeki firmaya zamanında ve istenen şekilde teslimi için gereken işlemleri yapar,
• Yurt dışından alınan ürünün bedelinin sözleşmeye uygun olarak ödenmesini ve yurt dışına satılan ürünün parasının da zamanında alınmasını sağlamaya çalışır,
• İthalat-ihracatla ilgili yasa ve yönetmelikleri sürekli izler.

Bu mesleği yapacak kişilerin, sosyal bilimlere özellikle ekonomiye, ticaret ve büro işlerine ilgi duyan, ayrıntılara dikkat eden, sorumluluk sahibi, başkalarıyla iyi iletişim kurabilen, başkalarını etkileyebilen, girişimci kişiler olması gerekir. Dış ticaret elemanları büroda çalışırlar. Zaman zaman iş takibi için seyahat etmeleri gerekebilir. İthalat-ihracat işiyle ilgili işletmelerde görev alanlar gümrüklerde de iş takibi yaparlar.

Mesleğin eğitimi, üniversitelere bağlı meslek yüksek okullarının Dış Ticaret programlarında verilmektedir.

Dış ticaret ön lisans programından mezun olanlar Maliye Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı ve bağlı birimlerinde görev alabilirler. Ayrıca, meslek elemanları ithalat-ihracatla uğraşan tüm iş yerlerinde iş bulabilirler. Yabancı dil bilgisi iyi olanların iş bulma sorunu yoktur. Bankaların kambiyo bölümü meslek elemanlarının çalışabileceği yerlerdir.

Benzer Meslekler;

  • İşletmeci
  • Muhasebeci
  • Bankacı
  • İktisatçı

Kaynak:Eğitim Sistem

117
16
3
2
3
8
13
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.