Dökümcü ne iş yapar

Dökümcü ne iş yapar
Makine parçalarına ait modelleri döküm kumu içine kalıplamak, eritilen maden ya da alaşımlarını, hazırlanmış kalıplara veya metal kalıplar içine dökmek gibi işleri kapsayan bu mesleği yakından incelemekister misiniz?

Dökümcü, yüksek fırından gelen sıvı piki (dökme demir) istenen kalitede çeliğe dönüştürmek için gerekli işlemleri yapan kişidir.

Dökümcü;

• Ocaktan alınan ergimiş madeni, potalar vasıtasıyla döküm mahalline taşır,
• Potaların üzerindeki cürufu alır,
• Derecelerdeki tutucu yollukları tutuşturur,
• Madeni belli bir yükseklikten belli bir kalınlıkta ve seri olarak kalıba döker,
• Konvektörden çıkan artık maddeleri temizler.

Bu mesleği yapacak kişilerin göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen, alet, makine ve metallerle çalışmaktan hoşlanan kişiler olması gerekir. Dökümcülerin çalışma ortamı kimyasal gazlı, tozlu ve nemlidir. Çalışırken alet, malzeme ve metallerle uğraşılır.

Mesleğin eğitimi, yeterli sayıda başvuru olması durumunda mesleki eğitim merkezlerinin metalürji teknolojisi alanı Döküm dalında, kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir. Ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarının aynı alan ve meslek dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir.

Meslekle ilgili hem kamu hem de özel sektörde iş bulma olanağı vardır. Oldukça ağır iş koşulları olması sebebiyle meslek elemanları zor yetişmektedir. Meslek elemanlarının başlıca çalışma alanları, demir çelik sanayii, haddehaneler ve dökümhanelerdir.

Benzer Meslekler;

  • Haddeci

Kaynak:Eğitim Sistem

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.