Dört büyük meleğin adı

Dört büyük meleğin adı
Dört büyük meleğin adını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Melek; kelimesi sözlükte haberci, elçi, güç ve kuvvet anlamlarına gelir.

İslam’da dört büyük melek şunlardır:

  • Cebrail -aleyhisselam-
  • Azrail -aleyhisselam-
  • İsrafil -aleyhisselam-
  • Mikail -aleyhisselam-

DÖRT BÜYÜK MELEK VE GÖREVLERİ

İslam’da dört büyük melek ve görevleri şunlardır:

Cebrail (a.s.) Kimdir, Görevi Nedir?

Dört büyük melekten biridir. Vahyi getirmekle görevlidir. Cebrail (a.s)’e güvenilir anlamına gelen “emîn” de denilmiştir.

Ayette şöyle buyrulur: “O ( Kur’an’ı ), Ruhu’ l – Emin uyarıcılardan olasın diye senin kalbine indirmiştir.” (Şuarâ, 193-194) Bir başka ayette de ona Ruhu’l-Kudüs adı verilmiştir: “...Kur’an’ı Rabbinden hak olarak Rûhu’l – Kudûs indirmiştir.” (Nahl, 102)

Cebrail meleklerin en üstünü ve en büyüğü, Allah’a en yakını olduğu için kendisine meleklerin efendisi anlamında “Seyyidü’l-Melâike” denilmiştir.

Mikail (a.s.) Kimdir, Görevi Nedir?

Mikail -aleyhisselâm- kimdir? Mikail’in (a.s.) görevi, özellikleri, hakkında bilgi.

Dört büyük melekten biri olan Mikail aleyhisselâm, kâinattaki tabii olayları ve yaratıkların rızıklarını idare etmekle görevlidir.

Meleklerin çeşitli görevleri vardır. Bunlardan Mîkâil (a.s.) insan da dahil olmak üzere canlıların rızıkları, dolayısıyla yağmurların yağması ve bitkilerin gelişmesi gibi işlerle görevlidir. (Mecmeu’z-zevaid, 8/241-242, no: 13902; bk. Mahmûd Muhammed es-Sübkî, Menhel, V, 178)

İsrafil (a.s.) Kimdir, Görevi Nedir?

İsrafil -aleyhisselam- kimdir? İsrafil meleği ne meleğidir? İsrafil (a.s.) meleği şu an ne yapıyor? Kıyametin habercisi; İsrafil’in (a.s.) görevi, özellikleri ve hakkında bilgi…

İsrafil, büyük meleklerdendir. Görevi Sûr’a üflemektir. İsrafil (a.s.), Sûr denilen alete iki kez üfleyecektir. Bunların ilkinde kıyamet kopacak, ikincisinde ise tekrar diriliş meydana gelecektir.

İsrâfil (a.s.), İslam inancına göre dört büyük melekten birisidir. İsrâfil’in (a.s.) görevi kıyamet günü Sûr’a üflemektir.

Nitekim ayet-i kerimede buyrulur:

“Sûr’a üflenir ve Allah’ın dilediği kimseler dışında göklerdeki herkes ve yerdeki herkes ölür. Sonra ona bir daha üflenir, bir de bakarsın onlar kalkmış bekliyorlar.” (Zumer, 68)

Azrail (a.s.) Kimdir, Görevi Nedir?

Azrail ne demek? Azrail’in (a.s.) yapısı nasıldır? Azrail (a.s.) ölüm esnasında nasıl görünür? Azrail (a.s.) nasıl can alır? Azrail’in (a.s.) görevi, özellikleri, hakkında bilgi. Azrail (a.s.) nasıl ölecek?

Azrail dört büyük melekten can almakla görevli olan melektir. Azrail, Allah’ın buyruğu ile insanların canını almakla görevlendirilen melek, alıcı, can alıcı anlamlarına gelir.

Azrail’in (a.s.) görevi ölüm sırasında canlıların ruhunu almak olduğu için “melekü’l-mevt/ölüm meleği” adıyla anılmıştır.

Ayet-i kerimede buyrulur:

“Sizin için görevlendirilen ölüm meleği canınızı alacak, sonra Rabbinize döndürüleceksiniz.” (Secde, 11)

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
1
0
19
0
19
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum