Eğitimde Winnetka Sistemi Nedir?

Eğitimde Winnetka Sistemi Nedir?
Her kişin öğrenme kapasitesini, hafızasının ve ilgi alanlarının birbirinden farklı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir.

Eğitimde Winnetka Sistemi

Bu gerçeğin anlaşılması temelde yüzyıllar öncesine dayanıyor olsa da bugün halen okullarda her öğrenci aynı eğitim sistemine tabi tutulmakta ve tek bir standarta göre başarı göstermesi beklenmektedir. Amerika’da kullanılan Winnetka sistemi, ise eğitimde bireyselleşme mantığını benimsemiş bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. Aslında temelde, eğitim ve öğretim birbirinden ayrıldığından, bu sisteminde daha çok öğretim üzerinde etkili olduğunu söyleyebilmek mümkündür. Ancak eğitim ve öğretimin birbirinden ayrılmaz bir parça olduğunu düşünecek olursak bu sistemin eğitime de büyük katkısının olduğunu söyleyebilmek mümkündür.

Eğitim Ve Öğretimin Bireyselleştirildiği Sistem

Amerikan eğitim sisteminde, öğrenmenin bireyselleştirilmesi söz konusu olmuştur. Her öğrenci belli bir çerçeve dahilinde aynı muameleye tabii tutulur. Ancak her kişinin farklı bir öğrenme kapasitesi ya da bir konuyu farklı sürede anlama yeteneği olduğu göz ardı edilmez. Öğrenci bir konuyu halen öğrenememiş ise konu üzerinde çalışmaya devam etmesi söylenir ve öğrenme tamamlanıncaya kadar konu üzerinde çalışılmaya devam edilir. Bu sistemin uygulanışı ise şu şekildedir.

Winnetka Sistemi Nasıl Uygulanır?

Öğrencilerden verilen testleri çözmeleri istenir. Bu testler derslerde görülen dil bilgisi, matematik, tarih ya da coğrafya dersleri olabilir. Testi çözen öğrenci öğrenmesini tamamlamış olarak kabul edilir ve bir sonraki konuya geçişi sağlanır. Aksi halde öğrenci aynı konu üzerinde çalışmaya devam eder. Winnetka sisteminin avantajlarının etkili öğrenme ve psikoloji üzerinde önemli olumlu etkilerinin bulunduğu tartışılmaz bir gerçektir.

Her Konu İçin Öğrenme Garantisi

Winnetka öğretim sistemi, öncelikle öğrenilmeyen bir konunun arada kaynamasını engellemektedir. Ülkemizde böyle bir sistemi hayal etmek bile güçtür. Son birkaç yıldır yapılan eğitim ve öğretim sistemi değişikliklerinde bile henüz tam bir başarı sağlamamışken, her öğretmenin, öğrencilerinin bireysel başarı ve bireysel öğrenmesine değer vermesi, bu konu ile ilgilenmesi ne yazık ki bir ütopya olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişinin hayatta elde edeceği başarısı kendisini ilgilendirir. Bu başarının erken ya da geç olması kişinin sadece kendisine fayda ya da zarar getirecek bir durumdur. Ancak ülkemizdeki eğitim sisteminde, ağır müfredatlar, sıkıcı ve uzun dönemlerde ezberletme mantığı ile işlenmekte, konuların tek tek öğrenilmesi bir kenara sınıftaki birkaç başarılı öğrenci dışında diğer öğrenciler hemen hiçbir şey öğrenemeden sınıflarını geçmektedirler.

Daha Özgüvenli Bireyler

Amerikan Winnetka eğitim sisteminin psikoloji üzerine etkisi ise, kendine güvenli bireyler yetişmesi konusunda olmaktadır. Kişinin küçük yaşlardan itibaren bir şeyi gerçekten öğrendiğini başardığını hissetmesi, özgüveni üzerine önemli olumlu etkiler sağlayacak ve psikolojik bakımdan daha sağlıklı bireylerin yetişmesine de katkıda da bulunacaktır.

Öğrenmeye Teşvik

Ayrıca bu sistemin rekabeti de bir miktar tetiklediğini söyleyebilmek mümkündür. Öğrencinin aşama atlamış bir arkadaşına imrenerek ders çalışmaya, öğrenmeye daha fazla zaman ayırması söz konusu olabilmektedir. Winnetka sisteminin dezavantajları arasında ise sistemin, öğrencilerin dersleri ezberleyerek mi yoksa öğrenerek mi geçtiğini tartamıyor olması yer almaktadır. Ancak sistemde yapılan birkaç modifikasyon ile bir eksiklik de kolayca giderilmeye açıktır

0
0
1
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.