Ehliyet Sınavı Ve Sınav Aşamaları

Ehliyet Sınavı Ve Sınav Aşamaları
Günümüzde herhangi bir taşıt kullanmak için ehliyet sahibi olmak yasalar gereği zorunludur. Ehliyet olmadan araç kullanmanın cezası oldukça ağırdır.

Bu nedenle trafiğe çıkarak taşıt kullanacak olan her sürücünün mutlaka taşıtına uygun bir şekilde ehliyete sahip olması gereklidir. Aksi takdirde kişi trafik kanunları gereğince para veya hapis cezalarına çarptırılmaktadır. Ehliyet almak ise aslında oldukça kolaydır. Ehliyet almak için öncelikle en yakın ehliyet kursuna başvurmak ve gerekli bilgileri almak gerekir. Kişi hangi tür taşıt kullanmak istiyorsa ona uygun ehliyete sahip olmak zorundadır. Bu kursta o taşıtı kullanmaya yönelik verilen eğitimlerin yanı sıra motor, trafik ve ilk yardım dersleri verilmektedir. Bu derslerin bitiminin ardından sürücü adayı ehliyet sınavı için ilk adım olan yazılı sınava girer.

Ehliyet almak için ilk aşama kursa başlamak ve yazılı sınava girmektir. Bu yazılı sınavda kişiye öğrendiği ilk yardım, motor ve trafik derslerine dair sorular sorulmaktadır. Bu sorular bir sürücünün mutlaka bilmesi gereken kapsamlı bilgileri içermektedir. Bu sınavdan geçerli notu alıp başarı sağlayan adaylar ikinci aşama olan direksiyon sınavına katılmaya hak kazanmaktadır. Eğer yazılı sınavdan başarılı olunamazsa başarılı olununcaya kadar adayın beş kez sınava giriş hakkı bulunmaktadır. Beş sefer içerisinde de başarılı olunamazsa aday ehliyet alamaz.

Ehliyet sınavı için ikinci aşama olan direksiyon sınavında aday belirli bir bilirkişi önünde aracını sürer. Bilirkişi komisyonunun değerlendirmesi ile de direksiyon sınavından belirli bir puan alır. Ve bu puan eğer yeterli düzeydeyse ehliyet almaya hak kazanır. Eğer direksiyon sınavında başarılı olamazsa beş kez deneme şansı bulunmaktadır. Ehliyet sınavı için adayların toplamda on adet ayrı ayrı hakları bulunmaktadır.

Ehliyet sınavında başarılı olan adaylar içinse yapılması gereken tek işlem emniyet müdürlüklerine giderek ehliyetlerini çıkarmak olacaktır. Ehliyet sınavı yıl içerisinde belirli dönemlerde beş altı kez yapılmaktadır. Bu nedenle sürücü adayları için yılın her döneminde kursa başlamak ve bir sonra ki sınav ile ehliyeti almak mümkündür. Ehliyet sınavını başarılı ile tamamlayan adaylar rahatça trafiğe çıkarak taşıtlarını kullanırlar.

EgitimSistem.Com - Özel Haber

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.