Endüstri ürünleri tasarımcısı ne iş yapar

Endüstri ürünleri tasarımcısı ne iş yapar
Endüstriyel bir ürünü kimlerin nasıl tasarladığını ve daha fazlasını merak ediyorsanız heyecanla okuyacağınızı düşündüğümüz bir meslek daha sunuyoruz.

Endüstri Ürünleri Tasarımcısı, endüstride üretilecek bir eşyanın, bir nesnenin şeklini, işlevsel özelliklerini, yapılacağı malzemeyi, renk, doku ve grafik düzenlemelerini görsel bir şekilde tasarlayan kişidir.

Endüstri Ürünleri Tasarımcısı;

• Endüstriyel kullanımı olan yeni bir nesnenin (eşyanın) tasarımı için proje hazırlar,
• Tasarlayacağı nesneye yönelik bir akış şeması oluşturur. Hangi amaçla kullanılacağı, hangi fonksiyonları yerine getireceği konularını araştırır,
• Akış şemasından sonra şekillendirme başlar. Nesnenin teknik çizimini yapar,
• Mokap denen birden fazla küçük formlar oluşturur, bunların arasından biri seçilerek maketi yapılır, makette aletin işlevleri de bulunur (Örneğin, masa kalemtıraşı için dönen kol yapılır, kalemtıraşın dönme fonksiyonu makette gösterilir.), bu aşamada aksayan bir yön varsa hata düzeltilir,
• Maketten yola çıkılarak gerçek ölçülerin verildiği, kullanılacak malzemenin belirlendiği bir örnek yapılır.

Deneme pazarı oluşturularak ürünün problemli yönleri araştırılır, problem çıkması durumunda ürün tekrar projelendirilerek yeniden aynı işlem süreci tekrarlanır. Bu mesleği yapacak kişilerin şekiller arasındaki ilişkileri algılayabilen, nesneleri zihninde tasarlayabilme, tasarladıklarını çizebilme ve iki boyutlu çizimleri üç boyutlu nesnelere dönüştürebilme yeteneklerine sahip, yaratıcı, araştırmacı ve yeniliklere açık, güzel sanatlara ilgili kişiler olması gerekir. Endüstri Ürünleri Tasarımcıları, endüstri kuruluşlarındaki atölyelerde görev yaparlar. Çalışmalarında daha çok zihin gücünü kullanan Endüstri Ürünleri Tasarımcıları birinci derecede nesnelerle ve aletlerle ilgilidirler.

Mesleğin eğitimi, üniversitelerin Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümünde verilmektedir.

Bu meslekteki kişiler, genellikle tasarımcı olarak mobilya endüstrisi, otomotiv endüstrisi, cam ve seramik endüstrisi, iç mimarlık, dekorasyon, grafik tasarım ve ambalaj konularında istihdam edilmektedir. Kendi özel tasarım bürolarını kuran kişiler de oldukça fazladır.

Benzer Meslekler;

  • Endüstri Mühendisi
  • İç Mimar
  • Grafik Tasarımcısı
  • Mimar

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.