Endüstriyel dokumacı ne iş yapar

Endüstriyel dokumacı ne iş yapar
Tekstilin ilk aşaması olan dokuma işleminde çalışmak ister misiniz?

Endüstriyel Dokumacı, kumaş analizi ve tasarımı yapma, dokuma hazırlık ve dokuma makinelerini kullanarak çeşitli kumaşları üretme bilgi ve becerisine sahip kişidir.

Endüstriyel Dokumacı;

• Kumaş analizi ve tasarımı yapar,
• Atkı ve örgü ipliği hazırlar, çözgü ipliklerini hazırlar, tahar planı hazırlar, armür planı hazırlar, kumaş deseni hazırlar,
• Çözgü ipliklerini lamel ve taraktan geçirir, dokuma makinesini çalıştırır,
• Dokuma kumaş üretimini kalite standartlarına uygun olarak yapar, kumaş hatalarını kontrol eder,
• Makinelerin temizliğini, basit bakım ve onarımını yapar.

Bu mesleği yapacak kişilerin el becerisi olan, dikkatli ve titiz, renkleri ayırt edebilen, göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen, detaylara özen gösteren ve güçlü bir belleğe sahip kişiler olması gerekir. Endüstriyel Dokumacılar çalışmalarını kapalı mekanlarda yürütürler. Çalışma ortamı gürültülü ve yeterli havalandırması olmayan iş yerleridir. Ortamın gürültülü olması nedeniyle kulaklık takmaları, tozlu olmasından dolayı da astım ve alerji problemi olan kişilerin çalışırken maske ve önlük kullanmaları gerekmektedir. Çalışma saatleri düzenlidir. Meslek elemanları bağımsız iş yeri açarsa çalışma saatlerini kendileri düzenleyebilirler. Meslektaşlarıyla, iplik boyacılarıyla, aprecilerle, müşterilerle, iş yerinde çalışan diğer personelle, tekstil teknisyeni, tekstil teknikeri ve tekstil mühendisleri ile iletişimde bulunurlar.

Mesleğin eğitimi, yeterli başvuru olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde tekstil teknolojisi alanı Endüstriyel Dokuma dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir.

Dokumacılar, dokuma fabrikaları ve atölyelerinde, tekstil-konfeksiyon fabrika ve atölyelerinde, halı üretim fabrikalarında, dokuma, kumaş tasarım büroları ve işletmelerinde çalışabilecekleri gibi kendi iş yerlerini de açabilirler. İş bulma olasılığı yüksektir.

Benzer Meslekler;

  • Halıcı
  • Dokuma Teknisyeni
  • Dokuma Operatörü
  • Dokuma Desinatörü

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.