Enerji sistemleri mühendisi ne iş yapar

Enerji sistemleri mühendisi ne iş yapar
Enerji sektöründeki sorunlara mühendislik ilkeleriyle çözüm arayanbu uzmanlık alanını merak edenler için okunmasını önerdiğimiz birmeslek daha.

Enerji Sistemleri Mühendisi, her türlü enerjinin yeterli, kaliteli, sürekli, düşük maliyetli ve çevreyle uyumlu bir şekilde üretilmesi, tüketiciye sunulması ve ekonomik olarak kullanılması süreçlerini planlayan, projelendiren, uygulayan ve bu konuda strateji geliştiren kişidir.

Enerji Sistemleri Mühendisleri;

• Enerji kaynaklarının bütün çeşitlerinin tanımlanması, üretimi, işletilmesi, iletimi, dağıtımı, tüketimi aşamalarında görev alır,
• Ekolojik ve mali açıdan , temiz ve tükenmez enerji kaynaklarıyla ilgili çalışmalar yürütür.
• Yakıt hücreleri, yenilenebilir enerji kaynakları, enerji tasarrufu, endüstriyel kurutma, dondurma sistemleri ve ısı alanlarında çalışmalar yapar,
• Üreticinin yükünü azaltmak amacıyla enerji tasarrufu, enerji üretiminde verimliliğin artırılması, enerji imkanlarının iyileştirilmesi amacıyla enerji analizi alanında danışmanlık yapar,

Enerji Sistemleri Mühendisi olmak isteyenlerin, genel akademik yeteneğe sahip, matematik, fizik ve kimya alanlarına ilgili ve yetenekli, analitik düşünme ve problem çözme yeteneği olan, dikkatli ve sorumluluk sahibi kimseler olmaları gerekir. Çalışma yerlerinde gürültü, radyasyon ve ani ısı değişiklikleri bulunabilir. Yine işin tehlikeleri arasında yakıcı, patlayıcı maddeler bulunması ve elektrik çarpması ihtimali sayılabilir. Çalışırken genellikle meslektaşları, diğer çalışanlar ve müşterilerle iletişim halindedirler.

Mesleğin eğitimi üniversitelerin Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümünde verilmektedir.

Enerji Sistemleri Mühendisleri, enerji üretimi, dağıtımı ve kullanılması alanlarında tasarımcı ya da uygulayıcı olarak çalışabilirler. Hem özel sektörde hem de kamu işyerlerinde çalışabilecekleri gibi çalışmalarını bağımsız olarak da sürdürebilirler. Kamuda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ), Elektrik Dağıtım A.Ş.(TEDAŞ), Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü gibi kurumlarda çalışabilirler. Ancak, yeni bir alan olması ve mevzuattan kaynaklanan sorunlar nedeniyle istihdamda sorun yaşanabilmektedir.

Benzer Meslekler;

  • Makine Mühendisi
  • Elektrik Mühendisi

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.