Et ve et ürünleri işlemecisi ne iş yapar

Et ve et ürünleri işlemecisi ne iş yapar
Şarküteri ürünlerinin üretiminde ve işlenmesinde çalışmak, et ve etürünleri alanında bilgili ve deneyimli bir meslek sahibi olmak isterseniz bu mesleği okumadan geçmeyin.

Et ve Et Ürünleri İşlemecisi, hayvanı kesme, yüzme, eti parçalama işiyle birlikte, sosis, salam, pastırma, sucuk gibi ürünleri imal eden kişidir.

Et ve Et Ürünleri İşlemecisi;

• Kesimlik hayvanların seçimini yapar, hayvan alım bağlantısını kurar, seçilen hayvanın kesimini ve yüzümünü yapar, kesilmiş hayvan gövdelerini parçalar, etlerin soğutulma ve muhafaza yöntemlerini uygular,
• Baharat, renk ve katkı maddelerini usulüne uygun kullanır,
• Sucuk teknolojisinde, fermente sucukları hazırlar, etlerin salamura edilmesi ve pastırma üretimiyle ilgili işleri yapar,
• Pişirilmiş ve kızartılmış sucuk hazırlar, haşlanmış sucuk, sosis, salam yapar, hamburger, İnegöl köfte, füme dil, jöle işkembe, kavurma ve et konservesi yapar,
• Kullandığı araç, gereç ve makinelerin bakım ve temizliğini yapar.

Bu mesleği yapacak kişilerin herhangi bir bulaşıcı hastalığı olmayan, kana, ete ve kokuya karşı alerjisi olmayan, kandan korkmayan, kişisel temizlik kurallarını çok iyi bilen ve uygulayan, çok dikkatli, temiz ve tertipli, el becerisi olan, göz ve ellerini eşgüdümlü kullanabilen kişiler olması gerekir.

Et ve Et Ürünleri İşlemecileri kapalı ortamlarda çalışırlar. Çalışma ortamı serin ve kaygandır. Kan, et ve baharat kokuları vardır. Kullanılan kesici aletlerden dolayı elini kesme riski vardır. Et ve Et Ürünleri İşlemecilerinin temizlik ve sağlık kurallarına çok dikkat etmesi, dikkatli ve tertipli çalışması, çalışma ortamını her zaman temiz tutmaya özen göstermesi gerekir.

Mesleğin eğitimi, yeterli başvuru olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde yiyecek-içecek hizmetleri alanı Et ve Et Ürünleri İşlemeciliği dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir.

Et ve Et Ürünleri İşlemecileri, et ve et ürünlerinin üretiminin ve satışının yapıldığı her yerde çalışabilirler. Bunlar, et entegre tesisleri, marketlerin et ve şarküteri reyonları, kamuya ve özel şirkete ait kesimhaneler ve tavuk çiftlikleridir. Kendi iş yerlerini açabilirler.

Benzer Meslekler;

  • Et Ürünleri Makinesi Operatörü
  • Süt ve Süt Ürünleri İşlemecisi

Kaynak:Eğitim Sistem

1
1
0
1
1
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.