Fon yöneticisi ne iş yapar

Fon yöneticisi ne iş yapar
Bir şirketin gelir kaynaklarını yönetmeye ne dersiniz? Ayrıntılı inceleyebileceğiniz bu meslek sayılarla akıl yürütme yeteneğine sahip meraklıları bekliyor.

Fon Yöneticisi, banka, sigorta, sanayi kuruluşları gibi işletmelerin karlılık ve verimlilik göstergelerini esas alarak gelir kaynaklarının yönetimini sağlayan kişidir. Küçük işletmelerde bu işlemleri işletme sahibi veya muhasebeci yaparken, işletme ölçeği büyüdükçe görev ve sorumlulukların net bir şekilde belirlenmesi ve finans organizasyonuna gidilmesi gerekmektedir.

Fon Yöneticisi;

• Para veya paraya hemen çevrilebilen hisse senedi, tahvil, döviz, altın gibi değişim araçları fon kaynaklarını oluşturur. Fon yöneticisi de bu kaynakların en üst düzeyde kar getirisi olan alanlara yatırılmasını önerir,
• İşletmeye kar getirecek yatırım alanları bulmaya çalışır,
• Hisse senetlerine verilecek kar payı konusunda öneride bulunur,
• Para piyasası ve yatırım alanları konusunda araştırmalar yapar,
• Bu görevleri yerine getirirken borsada gerçekleşen işlemlere ait her türlü bilgiyi ve piyasa verilerini kullanır, gündemi takip eder.

Bu mesleği yapacak kişilerin, ayrıntıları algılama ve sayılarla akıl yürütme özelliğine sahip, ilgilendiği konuları derinliğine incelemeye meraklı, sorumluluk sahibi, başkalarını etkileyebilen, ileri görüşlü, plan yapabilen ve bunu uygulayabilen, risk alabilen, çabuk ve doğru karar verebilen, matematik, ekonomi konularına ve ticarete ilgili kişiler olması gerekir. Fon Yöneticileri büro ortamında çalışırlar, alacakları yanlış kararlar, tedbirsizlik veya piyasa koşullarındaki dalgalanmalar sonucunda mali kayıp söz konusu olabilir. Mali kayıp riski fazla olduğundan yoğun stres altındadırlar. Çalışma saatleri genellikle düzenlidir. Ancak zaman zaman geç saatlere kadar çalışma söz konusu olabilir.

Doğrudan fon yöneticiliğine yönelik eleman yetiştiren herhangi bir eğitim kurumu bulunmamaktadır. Ancak üniversitelerin işletme, iktisat, maliye, bankacılık, bankacılık ve finans, sermaye piyasası gibi bölümlerinden mezun olanlar çeşitli enstitü ve özel eğitim kuruluşları ile üniversiteler bünyesinde sunulan eğitimden yararlanarak fon yönetimi konusunda uzmanlaşabilirler. İşletme fakülteleri bünyesinde, master düzeyinde eğitim görme olanağı vardır. Ayrıca işe girerek işletme içi ve işletme dışı eğitim kapsamında fon yöneticiliği alanında yetişmek söz konusu olabilmektedir.

Fon Yöneticisi kamu veya özel sektöre ait kuruluşlarda çalışabileceği gibi bağımsız olarak kendi iş yerini de açabilir. Fon yöneticiliği ülkemizde serbest para piyasasının oluşması ile gelişen bir meslektir. Fon Yöneticilerinin büyük sanayi işletmelerinde, bankalarda, sigorta şirketlerinde iş bulma şansı vardır. Büyük sanayi işletmeleri, aracı kurumlar, sigorta şirketleri ve bankacılık sektörünün gelişmiş olduğu yörelerde iş bulma olanağı daha fazladır

Benzer Meslekler;

  • Ekonomist
  • Bankacı
  • Gelir Senetleri Simsarı ve Sigortacı
  • Borsa Komisyoncusu

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.