Gadir Hum nedir? Gadir Hum'un önemi

Gadir Hum nedir? Gadir Hum'un önemi
Bugün sizlerle Gadir Hum nedir? Gadir Hum olayının anlamı, İslam açısından sonuçları ve her iki mezhebin savunduklarını görüşleri objektif olarak aktaracağım.

Gadir Hum Şiiler için nedir? Hanif'i mezhebi için nedir? 

Öncelikle Gadir Hum bugün için Suudi Arabistan'da Mekke ile Medine arasında yer alan bir bölgedir. Peygamber efendimiz (s.a.v) döneminde Rabiğ Vadisinde yer alan Gadir Hum küçük bir göl kenarı idi. Bu nedenle de konaklama yeri olarak da kullanılırmış. İslam tarihine Gadir Hum olayı olarak geçen ve tüm İslam tarihini göz önüne aldığımızda, Müslümanların kendi aralarında ilk itilafın gerçekleştiği, derin uçurumların açıldığı bir sonuçtur, Gadir Hum olayı.
Gadir Hum'da ne oldu da Müslümanlar arasında itilaf yaşandı. Yazının devamında buna değinelim. Gerek Şiiler gerekse Sünniler Gadir Hum da yaşananları asla inkar etmemektedirler. Hal böyle iken bu ayrılığı, ikiliği anlamak da mümkün değildir. İşte her iki inanca göre Gadir Hum olayının gerçekleşme şekli;

Gadir Hum nedir? Gadir Hum anlamı nedir?

Gadir Hum olayı, Peygamber Efendimiz Muhammet Mustafa (s.a.v), Veda Hutbesini okuduğu senenin Haç dönüşünde yaşanmıştır. O yıl Peygamber efendimiz Yüz binin üzerinde bir Müslüman topluluğu ile haç yapmış ve tüm dünyaya ibret olacak Veda Hutbesini okumuştur. Haç yolu dönüşünde, yazımın ilk bölümünde anlattığım yere yani Gadir Hum yakınlarına geldiklerinde Maide Suresinin 67 ayeti nail olur.
“Ey Peygamber Rabbinden sana indirileni tebliğ et. Eğer bunu yapmazsan O'nun elçiliğini yapmamış olursun. Allah seni insanlardan korur. Şüphe yok ki Allah kafirler topluluğuna hidayet etmez.”

Peygamber efendimiz ayet indirildiğinde, kafilede bulunan Müslümanlara Gadir Hun etrafında toplanmalarını bildirir. İlk önce Gadir Hun'da namazlarını kılarlar. Namaz sonrasında tüm insanlara sesini duyuracak tonda seslenerek soru cevap şeklinde bir müddet konuşur.
Konuşmanın sonlarına doğru Hz Ali efendimiz'in kolunu yukarıya doğru kaldırarak onu övmüş, devamında ise şu cümleleri kurmuştur.

Allah'ım Onunla dost olana dost, Ona düşman ola düşman ol; Onu seveni sev, Ona buğuz edene buğzed; Ona yardım edene yardım et, Ondan yardımını esirgeyen den yardımını esirge; O nereye dönerse hakkı Onunla döndür. Biliniz ki , bu sözleri hazır olanlar olmayanlara bildirmelidir

Gadir Hun da Peygamber efendimizin bu konuşması bitmeden, Müslümanlar Gadir Hun dan ayrılmadan bir ayeti kerime daha iner:

“Bugün dininizi kemale erdirdim, nimetimi size tamamladım ve din olarak islamı sizde beğendim.

İslam tarihine damga vuran meşhur Gadir Hum nedir? Diye soranlara tüm Müslümanların üzerinde anlaştıkları haliyle Gadir Hum işte bu demektir. Kısaca Peygamber Efendimiz'in Gadir Hum denilen yerde, Müslümanlara H.z Ali den bahsi hadisesidir.
Buraya kadar hiçbir sıkıntı yok iş bu noktadan sonra başlıyor. Şiiler Gadir Hum olayı ile Peygamber efendimiz (s.a.v) kendinden sonra halife olarak H.z Ali'ye halifeliği vaat etmiş (bırakmış), Sünnilere göre ise burada bir vaat de bulunulmamış, ayeti kerime de geçen " velayet" kelimesi dost manasında kullanılmıştır. Bu nedenle Şiiler Peygamberden sonra Halifenin H.z Ali olması gerektiğini söylerler.

Gadir Hum Bayramı nedir? Gadir Hum Bayramını kimler kutlar?

İlk iki bölümde Gadir Hum nedir sorusuna cevap bulduk. Bu bölümde ise Gadir Hum Bayramı nedir? Bunu açıklayalım.
Peygamber Efendimizin (s.a.v) Gadir Hum da, Ali efendimizi yerine tayin ettiğine inanılır. Bu tayinin tarihi ise Zilhicce ayının 18. günüdür. Şiiler ve Aleviler bu günü bayram olarak kutlamaktadır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.