GBT nedir, nasıl öğrenilir?

GBT nedir, nasıl öğrenilir?
GBT, genel bilgi tarama demektir. Emniyet güçleri yaptıkları denetlemeler sırasında T.C. kimlik no ile ilgili kişilerin suç kaydı var mı, haklarında süregelen bir dava var mı gibi sorulara yanıt ararlar.
GBT kaydı yada adli sicil kaydı internet üzerinden T.C. kimlik numarası ile sorgulama, öğrenme, bakma işlemleri nasıl gerçekleştirilir. Aynı işlemi emniyet müdürlüklerinden de yapmanın yollarını bu yazımızda detaylarıyla anlatmaya çalıştık.
Vatandaşlar sicilim temiz mi sorusunun cevabını ya da GBT kaydının olup olmadıklarını, iki şekilde öğrenebilmektedirler. Bunlardan birincisi herhangi bir emniyet müdürlüğüne şahsen veya vekalet vererek müracaat edilmesi durumunda ilgili çalışanlar dilerlerse resmi bir evrak ile GBT sorgulama sonucunda herhangi bir suçlarının olup olmadığını ya da geçmişte yapılmış, sisteme girilmiş herhangi bir kaydın olup olmadığını verebilmektedirler. Diğer yolu ise bizim en çok kullandığımız ve internetin nemalarından faydalandığımız GBT kaydı sorgulama yolu ise E-Devlet üzerinden GBT kaydı sorgulama yoludur.
 
GBT KAYDI SORGULAMA ( E-DEVLET YOLU İLE )
 
Adli sicil kaydı olarak da tasvir ettiğimiz GBT kaydı öğrenmek için en çok kullandığımız yol olan E-Devlet GBT Kaydı Sorgulama yolu için öncelikle bir E-Devlet şifreniz olması gerekmektedir. Bu şifreyi nasıl alacağınızı ve ücretini geçmiş dökümanlarımızda detaylı olarak anlatmıştık.
 
Yukarıda bulunan sayfadan E-Devlet şifremiz ile giriş yaparak sistemde Login olduktan sonra Adli sicil kaydı sorgulama sayfasında uyarıları okudum işaretleyerek T.C. kimlik numarası ile GBT kaydı sorgulama sayfasına geliyoruz. Karşınıza hangi kuruma verilmek üzere internetten GBT sorgulama yapmak istediğinizi öğrenmek için seçenekler çıkacaktır. Vereceğiniz bir kurum var ise bu seçenekleri işaretleyerek GBT sorgulama indir seçeneğini tıklıyoruz, şayet vereceğiniz bir kurum bulunmamakta ise herhangi bir seçeneği işaretleyerek GBT sorgulama butonuna basarak online olarak adli sicil kaydınızın olup olmadığını görebilirsiniz. Şayet herhangi bir kaydınız yoksa ” YUKARIDA KİMLİK BİLGİLERİ BULUNAN ŞAHSIN ADLİ SİCİL KAYDI YOKTUR. ” yazısı çıkmaktadır.
 
GBT KAYDI ÖĞRENME ( EMNİYETE MÜRACAAT YOLU İLE )
 
Vatandaşlar GBT sorgulama işlemini askerlik durumunu öğrenmek için , herhangi bir işe girerken ya da ehliyet alırken kendilerinden Adli Sicil kaydı istenildği için yapmaktadırlar. Geçmişe ait suçlarının bulunup bulunmadığını bu yöntemle anlamaktadırlar. Bunun için ise kullanabileceğimiz diğer yol herhangi bir emniyet müdürlüğüne şahsen başvurarak GBT bakma talebinde bulunmak gerekmektedir. Geçmişe ait suçlarınızın olup olmadığını, herhangi bir GBT kaydınızın bulunup bulunmadığını bu sayede öğrenebilir ve resmi bir belge ile bu durumu tasdik edebilirsiniz. Şahsen müracaat etmeme durumunda ise avukatınıza vekalet vererek ondan GBT öğrenme işlemini gerçekleştirmesini isteyebilirsiniz.
 
Şahısların GBT kayıtlarının ( sabıka kaydı ) olup olmaması gizli bir bilgidir. Sadece şahsın kendisi veya vekalet vermiş olduğu avukatın dışında başka bir kimseye verilmez. Babası, annesi, eşi, kardeşi gibi birinci dereceden yakın akrabaları da bu duruma dahildir ve şahıs adına GBT sorgulama yapamazlar.
 
GBT KONTROLÜNDE ( SORGULAMASINDA ) HANGİ BİLGİLER ÇIKAR?
 
Polislerin yapmış oldukları GBT taraması sonucunda adli makamlarca hakkınızda verilmiş her karar görülmektedir. Bunlara askerlik ile ilgili işlenilen suçlarda dahildir. Örneğin yolda herhangi bir polis sizi durdurup GBT sorgulaması yaptığında bundan yıllar önce mahkemece verilmiş ve cezanızın onaylanmış olduğu bir karar bu sorgulama sonucunda görülmektedir. Askerlik durum bilgileri de yine bu tarama sonucunda gözükmektedir.
 
GBT KAYDI NASIL SİLİNİR?
 
Şayet yukarıda anlattığımız yollardan GBT kaydı sorgulama işlemi gerçekleştirmişseniz ve kaydınız bulunmaktaysa bunun silinmesi için ilgili mahkemenin beraat kararı vermiş olması veya Cumhuriyet savcılığı tarafından takipsizlik kararının çıkmış olması gerekmektedir. Aynı şekilde dava zaman aşımına uğramış ise de GBT kaydınızın silinmesi için ilgili birimlere bilgilendirme yapılmaktadır.
 
Bu yazımızda GBT sorgulama, GBT bakma, T.C. kimlik numarası ile GBT kaydı öğrenme, GBT kaydı nasıl sorgulanır anlatmaya çalıştık. Konu hakkında yorumlarınızı aşağıdaki bölümden dile getirebilirsiniz.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.