Gıda mühendisi ne iş yapar

Gıda mühendisi ne iş yapar
Mühendislik bilgileri yardımıyla gıda maddelerinin özelliklerini kaybetmeden uzun süre korunması ve yeni gıda ürünlerinin oluşturulmasıyla hangi meslek ilgilenir diyorsanız işte o mesleği tanıtıyoruz.

Gıda Mühendisi, gıda ham maddelerinin besin değerini kaybetmeden standartlara uygun olarak verimli bir şekilde işlenmesini, korunmasını ve depolanmasını planlayan, uygulamasını yürüten ve yeni sistemleri geliştiren kişidir.

Gıda Mühendisleri;

• Gıda maddelerinin özelliklerini kaybetmeden uzun süre korunması, ham maddelerden daha verimli olarak yararlanılması, artık maddelerin değerlendirilmesi konularında araştırma yapar,
• Yaptığı araştırmalar doğrultusunda, yeni ürünlerin oluşturulması ve daha ekonomik üretim tekniklerinin geliştirilmesine yönelik projeler hazırlar, bunların uygulanmasını sağlar,
• Üretim sırasında çıkabilecek sorunları teknik bilgi ve becerisiyle gidererek, işlerliğin devamını sağlar,
• Üretici olarak diğer üreticilerle rekabet edebilecek en uygun yöntemleri seçer, en az maliyetle en iyi ürünün üretilmesi konusunda çalışmalar yapar,
• Üretimi, ham maddeden tüketiciye ulaşıncaya kadar tüm aşamalarında denetler, kalite kontrolünü yapar.

Gıda Mühendisi olmak isteyenlerin, fizik, kimya, biyoloji, matematik alanlarına ilgili ve bu konularda başarılı, inceleme ve araştırma yapmaya meraklı, dikkatini bir konuya yoğunlaştırabilen, sabırlı kişiler olması gerekir. Gıda Mühendisleri fabrika, atölye, depo vb. gıda ürünlerinin işlendiği yerlerde görev yaparlar. Ortam sakin ve temizdir. Kontrol çalışmaları sırasında ise gürültülü, kokulu, tozlu bir ortamda bulunabilirler. Gıda Mühendisleri birinci derecede kimyasal ve katkı maddeleriyle ilgilidir. Çalışırken diğer elemanlarla iletişimde bulunmaları gerekebilir.

Mesleğin eğitimi, üniversitelere bağlı Ziraat Fakülteleri, Mühendislik Fakülteleri, Mühendislik-Mimarlık Fakülteleri ve Kimya-Metalürji Fakültelerinin Gıda Mühendisliği bölümlerinde verilmektedir.

Gıda üretimi yapılan işletmelerde ilkel üretim teknolojisinden modern teknolojiye geçilmesi gelecekte mesleğin çalışma alanını genişletecektir. Gıda Mühendislerinin yoğun olarak çalıştıkları sektör özel sektördür. Gıda maddeleri işleyen her türlü işletmede görev yapabilirler.

Benzer Meslekler;

  • Kimya Mühendisi
  • Ziraat Mühendisi
  • Gıda Kimyacısı
Meslek Bilgileri
 
Meslek Kodu : 2141.13
Meslek Adı : Gıda Mühendisi
M. Ana Grubu : Profesyonel Meslek Mensupları
M. Alt Ana Grubu : Bilim Ve Mühendislik Alanlarındaki Profesyonel Meslek Mensupları
M. Grubu : Mühendislik İle İlgili Profesyonel Meslek Mensupları (Elektroteknoloji Mühendisleri Hariç)
M. Birim Grubu : Endüstri Ve Üretim Mühendisleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Lisans 

Kaynak:Eğitim Sistem

1
1
1
1
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.