Gomalaka nedir? Gomalaka hakkında kısa bilgi

Gomalaka nedir? Gomalaka hakkında kısa bilgi
Bu yazımızda sizlere gomalaka nedir, gomalaka ne demek hakkında kısaca bilgiler vereceğiz.

Gomalaka mühür mumu imaline yarayan bir cins zamk anlamına gelmektedir.

Gomalaka cila işlerinde kullanılan bir çeşit reçinedir. Küçük bir böceğin ağaç dallarına bıraktığı yapışkan bir maddeden ibarettir.

Hindistan’da, Myanmar’da akasya cinsi ağaçlarda yüz binlerce böcek toplanır. Bilim dilinde bu böceklerin adı “tachardia lacca”‘dır. Bunların ağaç dallarına bıraktığı yapışkan maddeye “lâka” denir. Bu söz de Hintçe “Yüz bin” anlamındaki “Iksa” dan gelir.

Lâka böcekleri küçücük, kanatlı hayvanlardır. Uzun gagaları il ağacın kabuğunu deler, öz suyunu emerler. Bu arada kendilerini düşmanlarından korumak için yapışkan bir madde çıkarırlar. Ağaçlarda biriken bu madde zaman zaman toplanır, yıkanır, öğütülür. Sonra işçiler, lâka’yı ısıtıp elleri, ayakları, dişleriyle yassı tabakalar haline getirirler.

Gomalaka alkolde erir. Bu eriyik bir yüzeye sürülünce alkol uçar, kalan reçine sürüldüğü yere parlak bir görünüş verir. Gomalakanın beyazlatıldığı da olur. Bu maddeden mühür mumu, plak, yalıtkan madde yapımında da faydalanılır.

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.