Hakim (Yargıç) ne iş yapar

Hakim (Yargıç) ne iş yapar
Dikkatli bir dinleyici misiniz? Olayları ve insanları tarafsız, önyargısız ve gerçekçi değerlendirme becerisine sahip olduğunuzu düşünüyor ve bu değerlendirmeyi doğruluktan ayrılmadan yapabilirim diyorsanız, bu mesleği incelemenizi öneriyoruz.

Hakim (Yargıç), devlet ile birey arasında, bireylerin kendi aralarında veya iki idare arasındaki anlaşmazlıklar ile kamu düzenini bozan suçlara ilişkin konuları Anayasaya, kanunlara ve hukuka uygun olarak inceleyen, vicdani kanaatine göre ve bağımsız olarak karar veren kişidir.

Hakim (Yargıç);

• Kendisine gelen dava konusu dosyayı inceler,
• Davacı ve davalı tarafları onların avukatlarını, tanıkları ve bilirkişileri dinler,
• Sunulan bilgi ve belgeleri alır, dava dosyalarına ekler ve bunları değerlendirir,
• Ceza davalarında cumhuriyet savcısını, mağduru, sanık ve tanıkları dinler,
• Kanıtlar ve verilen ifadeler ile yürürlükteki kanunlar ışığında, dava hakkında hüküm verir.

Hakimler (Yargıçlar) iki gruba ayrılır: Devletle vatandaşlar ve kamu kuruluşları arasında çıkan uyuşmazlıkları inceleyen ve karara bağlayanlara idari yargı hakimi, vatandaşlar arasında çıkan uyuşmazlıklarla ilgili karar verenlere ise adli yargı hakimi denir. Bu mesleği yapacak kişilerin genel olarak, sözel yeteneğe sahip, sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı, ikna gücüne, sağlam bir mantık ve sezgiye sahip, sorumluluk sahibi, okumayı ve araştırmayı seven, değişik görüşlere ve yeniliklere açık, sabırlı ve anlayışlı, tarafsız karar verebilen kimseler olmaları gerekir. Hakimler Adalet Bakanlığına bağlı mahkeme salonlarında resmi kıyafetle görev yaparlar. Yargıçların çalışma saatleri düzenlidir. Atama nedeniyle sık sık yer değiştirmeleri söz konusudur.

Mesleğin eğitimi Hukuk Fakültelerinde verilmektedir.

Hakimler Danıştay, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu gibi yüksek mahkemelerde, adliye mahkemelerinde ve özel mahkemelerde görev yapabilirler.

Benzer Meslekler;

  • Avukat
  • Savcı
  • Noter

Kaynak:Eğitim Sistem

1
1
0
0
1
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.