'Harpagon' karakteri Moliere'in hangi oyununun başkahramanı?

'Harpagon' karakteri Moliere'in hangi oyununun başkahramanı?
Moliere, ünlü bir Fransız oyun yazarı ve oyuncudur. Moliere'in en bilinen eseri komedi türünde kaleme aldığı 5 perdelik 'Cimri' isimli oyunudur.
Moliere, Cimri'de zamanının Paris burjuvasının para tutkusunu esprili bir dille işlemiştir. Cimri oyununun başkarakteri Paris'in zengin ve cimri burjuvalarından Harpagon'dur.
Ünlü Fransız oyun yazarı ve oyuncu Moliere, Cimri oyununda başkarakter Harpagon ile parayı bütün insani değerlerin üstüne koyan, kendisine yabancılaşan ve para karşısında özgürlüğünü yitiren insanları ve para temelinde biçimlenen toplumsal ilişkileri hicvetmiştir.

İşte Moliere'in Cimri oyununun konusu ve başkarakterleri;

KONUSU:
 
Paris'in zengin ve cimri burjuvalarından Harpagon, kızı Elise ve oğlu Cléante'yi varlıklı kişilere vermeye niyetlidir. Halbuki Elise, babasının yardımcısı olan Valère'yi, Cléante ise maddi sıkıntılar çekmekte olan Mariane'yı sevmektedir. Çocuklarının niyetlerini bilmeyen Harpagon, onlar hakkında kurduğu planı anlatır. Ayrıca Mariane'yi kendisine ayarlaması için çöpçatan Frosine'i devreye sokar. Cléante, babasının niyetini öğrenince acele para bulmaya çalışır ve tefeciden para bulmaya çalışır. Harpagon ise sürekli çalınır korkusu ile yaşadığı altınlarını bir sandığın içinde bahçeye gömmüştür.
 
Harpagon planını uygulayabilmek için Mariane'yi yemeğe davet eder. Davete çöpçatan Frosine'i ve kızı Elise'yi evlendirmeyi düşündüğü Anselme'yi de çağırır. Cléante ve Mariane ise Frosine'den yardım isterler. Frosine'e göre Harpagon'un Mariane'den vazgeçmesi için ona varlıklı ve soylu bir kadın bulmak gerekir. Ancak bu arada Harpagon, oğlunu Mariane'ye duygularını ilan ederken duyar. Evde patırtı kopduğu sırada Harpagon, sandığın yerinde olmadığını farkeder, eve polis şefini çağırır ve herkesten kuşkulandığını belirtir. Sandığı Cléante'nin uşağı La Flèche bulmuş ve efendisine vermiştir. Her şeyi kaybettiğini düşünen Valère, yaşam öyküsünü anlatır. Napolili soylu bir aileden gelmesine rağmen, bir deniz kazasında ailesini kaybetmiştir. Öykü bitince Valère'nin Anselme'nin oğlu, Mariane'nin de erkek kardeşi olduğu anlaşılır. Sonunda Harpagon, Anselme'nin düğün giderlerini karşılaması koşuluyla çocuklarının sevdikleri ile evlenmelerine karar verir.
 
KARAKTERLER:
 
Harpagon: Zorba bir aile reisi, Cléante ve Elise'in babası, Mariane'a aşık
 
Cléante: Harpagon'un oğlu, Mariane'in sevgilisi
 
Valère: Anselme'in oğlu, Mariane'in erkek kardeşi, Élise'e aşık
 
Frosine: Çöpçatan, Entrikacı bir kadın, La Flèche'in yeğeni
 
La Flèche: Cléante'in uşağı
 
Jacques Usta: Harpagon'un aşçısı ve arabacısı(Aynı role bürünerek oynar)
 
Élise: Harpagon'un kızı, Valère'e aşık
 
Sinyor Anselme: Valère ve Mariane'in babası.
 
Simon Usta: Tefeci
 
Brindavoine ve La Merluche: Harpagon'un dalkavukları
 
Mariane: Anselme'in kızı, Valère'in kız kardeşi, Cléante'a aşık
 
Mistress Claude: Harpagon'un hizmetkarı

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
3 Yorum