Heykeltıraş ne iş yapar

Heykeltıraş ne iş yapar
Çeşitli malzemeleri kullanarak duygu, düşünce ve varlıkları hayal gücünün yardımıyla somutlaştıranlar kimlermiş diye merak ediyorsanız bu mesleğe ait açıklamaları mutlaka okumalısınız.

Heykeltıraş, taş, beton, demir, sac, bronz, ağaç, polyester gibi maddeleri işleyerek anıtlar, abideler, çeşitli şilt, plaket veya süs eşyaları yapan kişidir.

Heykeltıraş;

• Yapacağı eseri zihninde tasarlar, kullanılacak malzemeyi seçer,
• Eserin, alçı, balmumu veya çamurla taslağını hazırlar,
• Taslağın ölçümlerini gerçek malzeme üzerine nokta veya çizgi hâlinde işaretler,
• Kullanılan malzemenin türüne göre uygun alet ve gereçleri kullanarak istenen formu kabaca oluşturur, taş ve beton dışındaki maddelerle çalışıyorsa ekleme, kalıp alma, kaynatma gibi yöntemlerle malzemeye şekil verir,
• Elmas veya çelik uçlu kalemlerle oluşturulan formun ince oyuntularını şekillendirir, eserin yüzeyini parlatır.

Bu mesleği yapacak kişilerin tasarım ve çizim yeteneğine sahip, şekiller arasındaki ilişkileri tasarlayabilen, el ve parmak becerisi olan, güzel sanatlara ilgili, yaratıcı kişiler olması gerekir. Heykeltıraş çalışmalarını atölyede yürütür. Çalışma ortamı kirli, çamurlu fakat sakindir. Heykeltıraş genellikle tek başına çalışır, zaman zaman müşterilerle ve diğer sanatçılarla iletişim hâlinde olabilir.

Mesleğin eğitimi, üniversitelerin güzel sanatlar fakülteleri, güzel sanatlar tasarım ve mimarlık fakülteleri ve plastik sanatlar fakültelerinin Heykel bölümünde verilmektedir.

Heykeltıraşlar genellikle bağımsız çalışırlar. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Güzel Sanatlar Müdürlüğüne bağlı kurumlarda, özel galerilerde sanat danışmanı olarak görev alabilirler. Üniversitelerde öğretim elemanı olarak görev yapabilirler. Heykeltıraşlık düzenli gelir getiren bir meslek değildir. Bazı kimseler bu sanatı bir yan uğraş olarak sürdürmektedirler. Yetenekli ve girişimci olanların bu alanda kariyer edinme olasılıkları daha yüksektir

Benzer Meslekler;

  • Ressam

Kaynak:Eğitim Sistem

41
31
174
18
18
21
26
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.