Hz. Peygamber’in, komşumun benim üzerimdeki hakları nelerdir

Hz. Peygamber’in, komşumun benim üzerimdeki hakları nelerdir
Hz. Peygamber’in, komşumun benim üzerimdeki hakları nelerdir, diye soran birine cevabı şu olmuştur bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Allah Resulü (s.a.v.), yakın ve uzak komşuya iyilik edilmesinin emredildiği39 Kur’an ayetlerine uygun yaşayan örnek bir komşuydu. “Cebrail bana komşu hakkından o kadar bahsetti ki komşuyu komşuya mirasçı kılacak sandım.”40 düşüncesinden hareketle komşuluk hukukuna gereken değeri her zaman vermişti. Peygamberimiz (s.a.v.), Ebu Hüreyre’ye (r.a.): “Komşuna iyi davran ki mümin olasın.” uyarısında bulunurken güzel komşuluğun Müslümanlığın bir gereği olduğunu hatırlatmak istiyordu. Resulullah (s.a.v.) aynı varlık ve imkâna sahip olmayan insanların komşuluk ilişkilerindeki ölçüsünü “Ey Müslüman kadınlar! Sizden hiç biriniz komşusunun ikram ettiği şeyi, koyun paçası bile olsa hakir görmesin.” şeklinde belirlerken tevazunun komşuluk ilişkilerindeki değerini ortaya koymuş oluyordu. Komşulukta asıl önemsenmesi gereken güzel muamelede bulunmak olduğundan Ebu Zer’e (r.a.) “Çorba pişirdiğinde suyunu çok koy, sonra komşunu gözet. Ona, pişirdiğinden en güzel şekilde ikram et.” tavsiyesinde bulunmayı gerekli görüyordu.

Hz. Peygamber’in, komşumun benim üzerimdeki hakları nelerdir, diye soran birine cevabı şu olmuştur:

  • Hastalanınca geçmiş olsun ziyareti yap.
  • Öldüğünde cenazesine git.
  • Borç isterse ver, ihtiyaç hâlindeyse sıkıntısını gider.
  • Hayırlı işini tebrik et.
  • Musibete uğrarsa teselli et.
  • İzni olmadan binanı onunkinden fazla yükseltme, onu rahatsız etme.
  • Bir meyve aldığında ona ver, vermiyorsan onu gizli al ve özendirmemek için çocukların onu açığa çıkarmasına izin verme.

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.