Hz. Şuayb (a.s.) hayatı kısaca

Hz. Şuayb (a.s.) hayatı kısaca
Toplumumuzda niçin bazı erkek çocuklarına Şuayb ismi verilmektedir, Hz. Şuayb (a.s.) hakkında neler biliyorsunuz? Arkadaşlarınızla konuşunuz

Çocuklara güzel isim vermek çocuğun babası üzerindeki haklarındandır ve sünnettir. Sünnet çerçevesinde Peygamber Efendimizin (asm) isimleri, sâir peygamberlerin isimleri ve güzel mânâlar ifâde eden sâir isimler verilebilir. Çirkin mânâlara delâlet eden isimler verilmez.

Hz. Şuayb Kuranı Kerimde adı geçen peygamberlerden biridir. Medyen ve Eyke halkına peygamber olarak gönderilmiştir. Bu iki ülkede ayrı mücadelelerde bulunmuştur. Soyunun Hz. İbrahim'e dayandığı bilinir.Hz. Musa'nın kayınpederidir. Kuranı Kerimde 11 defa adı geçer. Peygamberlerin hatibi olarak bilinir ve kendisine Allah tarafından çok güzel bir konuşma yeteneği verilmiştir. Peygamber olarak gönderildiği halka iyiyi ve doğruyu öğretmeye çalışmış insanları doğru olan yönlendirmiştir. Hz. Musa Hz. Şuayb'ın kızı ile evlenmiştir.

Hz. Şuayb'ın Hayatı

Hicaz ve Filistin arasında kalan yer Medyen olarak geçerdir. Kervanların geçtiği bir yer olduğu için halkı çok zengindi. Kızıldeniz'e yakın olan yeri adı Eyke ülkesiydi. Hicaz yarım adasının en zengin şehirleri olarak bilinirdi. Bu ülkede yaşayan insanlar zenginliklerini hile ile elde etmişlerdi. Gelen kervanları soyup insanların haklarını gasp ediyorlardı. Karşı koyanları öldürüyorlardı. Halk dürüst değildi ve sürekli hırsızlık, adam öldürme gibi olaylar olurdu. Putlara tapıyorlardı. Hz. Şuayb bu halka Allah'a iman etmeleri, hırsızlık yapmamaları, adam öldürmemeleri için çağrıda bulunmak için gönderilmiştir.

Hz. Şuayb'ın anlattıkları ile dalga geçiyor ve onu ciddiye almıyorlardı. Hz. Şuayb bu halkı bıkmadan doğru yola davet etmiştir. Hz. Şuayb kendisini dinleyen halk ile beraber Medyen'i terk etti ve ondan sonra meydana gelen zelzelede hiç bir canlı sağ kalmadı. Eyke ülkesi içinde çalışmış ve halkı doğru yola çağırmıştır. Kendisine inanan kişiler ile ülkeyi terk etmiş ve ülkede kalan kişiler bunaltıcı bir sıcağa maruz kalmışlardır. Bulutlardan yağan ateş altında helak olmuşlardır.

Hz. Şuayb'ın Mucizeleri

Hz. Şuayb halkı doğru yola davet etmek için çok çalışmıştır. Bu süreçte insanları inandırmak için kendisine Yaradan tarafından bazı özellikler bahşedilmiştir. Dua etmiş ve koyunlardan doğan siyah kuzular beyaz olmuştur. Dağa çıkmak istediği zaman dağ eğilir ve onun çıkmasına yardım ederdi. Ettiği dua sonrası taşlar toprak olmuştur. Ülkede bulunan taşlar etrafında dönmüş ve o taşlar bakır olmuştur. Bu şekilde halkı dürüst ve doğru bir şekilde ticaret yapmaya davet etmiştir. Ettiği dua ile kum tepeleri yerinden oynamıştır. Tüm bu mucizelere rağmen halk inanmamış ve kendi sonlarını kendileri hazırlamıştır.

Kaynak:Eğitim Sistem

69
86
119
57
72
53
68
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.