İnşaat mühendisi ne iş yapar

İnşaat mühendisi ne iş yapar
Matematik ve fizik konularında başarılı iseniz hem çevreyi koruyacak hem de insanların yaşam kalitesini arttıracak çeşitli yapıları tasarlamayı ve planlamayı heyecan verici buluyorsanız sıradaki mesleği incelemelisiniz.

İnşaat Mühendisi, bina, karayolu, demiryolu, metro, köprü, tünel, rıhtım, baraj, sulama, pis su arıtma tesisi gibi yapıları tekniğe uygun ve ekonomik olarak tasarlayan, yaptıran ve yapım çalışmalarının yürütülmesini denetleyen kişidir.

İnşaat Mühendisleri;

• Yapılması istenen yapının planını, inşaat alanının yapıya uygun olup olmadığını inceler, mühendislik hesapları yapar, bunlarla ilgili projeler hazırlar, gerekli malzeme ve donanımı hesaplar ve yapım araç-gereçlerini sağlar,
• İnşaat projeleri ile ilgili olarak yapıyı yaptıran kişi veya birimin istekleri doğrultusunda proje ve ihale dosyası hazırlar, • İnşaatın değişik görünümlerinin taslak projelerini çizer, gerekirse projede değişiklik yapar,
• Şantiye kurdurur, çalışacak kişileri belirler, çalışanlar için iş güvenliğini sağlayıcı önlemler alır,
• İnşaatla ilgili sorunlarda bilirkişi olarak görev yapar, İnşaat Mühendisi olmak isteyenlerin, sayısal akıl yürütme gücüne sahip, şekiller arasındaki ilişkileri algılayabilen, fen bilimlerinde başarılı (özellikle matematik, fizik) ve bu alanlara ilgili, sorumluluk sahibi, dikkatli kişiler olması gerekir.

İnşaat Mühendisleri çizim yaparken büroda, yapım aşamasında inşaatlarda çalışırlar. Proje mühendislerinin çalışma ortamı rahat olmasına rağmen, şantiye mühendislerinin çalışma ortamı tozlu, gürültülü, yazın sıcak, kışın soğuk olabilir.

Mesleğin eğitimi, üniversitelerin Mühendislik, Mühendislik-Mimarlık ve İnşaat Fakültelerinin İnşaat Mühendisliği bölümlerinde verilmektedir.

İnşaat Mühendisleri, kamu ve özel kurum ve kuruluşlarında çalışırlar. En yoğun olarak çalıştıkları kurumlar, Devlet Demiryolları, Karayolları, Devlet Su İşleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığıdır. Kendi iş yerlerini açabilirler. Büyük inşaat firmaları özellikle son yıllarda yurt dışında da ihale almaktadırlar. Çeşitli inşaat firmalarına bağlı olarak yurt dışında görev yapan İnşaat Mühendisleri de vardır.

Benzer Meslekler;

  • Mimar
  • Jeofizik Mühendisi
  • Çevre Mühendisi

Kaynak:Eğitim Sistem

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.