Isıtma ve gaz yakıcı cihazlar servis elemanı ne iş yapar

Isıtma ve gaz yakıcı cihazlar servis elemanı ne iş yapar
Isıtma sisteminin tüm süreçlerini öğrenmek ve öğrendiklerinizi mesleğe dönüştürmek ister misiniz?

sıtma ve Gaz Yakıcı Cihazlar Servis Elemanı, ısıtma tesisatı, kat kaloriferi, merkezi ısıtma ve gaz yakıcı cihazların montajını, bakımını ve onarımını yapma yeterliklerine sahip, müşterilerin bilgilendirilmesi ve raporlama faaliyetlerini yapan meslek elemanıdır.

Isıtma ve Gaz Yakıcı Cihazlar Servis Elemanı;

• Çelik, bakır ve plastik boruları montaja hazırlar ve bunların montajını yapar, sıva altı (ankastre) ve sıva üstü tesisat yapar,
• Oksi-asetilen ve elektrik ark kaynağı ile boru kaynağı yapar, kat kaloriferi tesisatı yapar, ısıtıcı montajı yapar, kazan dairesi tesisatını çeker, boyler ve eşanjör montajını yapar, cihaz montaj yerini tespit eder,
• Dış pencere ve duvara fan/menfez takar, kanal ile yanma havasını temin eder, bacanın cihaza uygunluğunu kontrol eder, baca çekiş testi yapar,
• Cihazın montajını yapar, cihaz ve tesisatın test ayarını yapar, cihazı devreye alır, kontrol ve ayarlarını yapar, ısı kontrol ve emniyet cihazlarının montajını yapar, tesisatın yalıtımını yapar, cihaz ve tesisatın periyodik bakımlarını yapar, cihaz ve tesisatın arızasını tespit eder ve bunların onarımını yapar,
• Çizilmiş ısıtma ve gaz yakıcı cihazlarla ilgili projeleri okur, iş taleplerini alarak planlama yapar, müşteriyi (kullanıcıyı) bilgilendirir.

Bu mesleği yapacak kişilerin fen bilimleri, matematik, proje ve elektrik gibi konulara ilgi duyan, mekanik ve yapı işlerine yatkın, el ve gözlerini eşgüdümle kullanabilen, el becerisi olan, dikkatli ve sorumluluk sahibi kişiler olması gerekir. Isıtma ve Gaz Yakıcı Cihazlar Servis Elemanları hem kapalı mekânlarda hem de açık alanda ve her türlü iklim koşullarında çalışır. Delici, kesici, yanıcı maddelerle çalışıldığından sağlık ve güvenlik kurallarına uymak ve dikkatli olmak zorundadır. Çalışma ortamı genel olarak tozlu, kirli, nemli ve gürültülüdür. İşin yapılışı sırasında patlama ve zehirlenme riski vardır.

Mesleğin eğitimi, yeterli sayıda başvuru olması durumunda mesleki eğitim merkezlerinin tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanı Isıtma ve Gaz Yakıcı Cihazlar dalında, kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir.

İş bulma olanakları oldukça fazladır. Meslek elemanları bir iş yerinde çalışabilecekleri gibi kendi iş yerlerini de açabilirler. Meslekle ilgili istihdam alanları, doğal gaz taahhüt firmaları, sıhhî tesisat taahhüt firmaları, ısıtma tesisatı taahhüt firmaları olarak sayılabilir. İnşaat mevsiminde iş yoğunluğu daha fazla olmakla birlikte kış aylarında da yeterince iş imkânı bulunmaktadır.

Benzer Meslekler;

  • Sıhhi Tesisatçı
  • Doğalgaz Tesisatçısı
  • İklimlendirme ve Soğutma Teknisyeni

Meslek Bilgileri

Meslek Kodu : 7126.25
Meslek Adı : Isıtma ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Elemanı
M. Ana Grubu : Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Alt Ana Grubu : İnşaat Ve İlgili İşlerde Çalışan Sanatkarlar (Elektrikçiler Hariç)
M. Grubu : İnşaatı Tamamlayıcı İşler Ve Benzer İşlerde Çalışan Sanatkarlar
M. Birim Grubu : Su Ve Boru Tesisatçıları
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.