İslam ahlakının gayesi nedir

İslam ahlakının gayesi nedir
İslam ahlakının gayesi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İslam ahlakının gâyesi, Allah’ın (c.c.) bütün yaratıklarına karşı merhametli olmak, hiçbir menfaat gözetmeksizin fedakarlıkta bulunmak, karşılıksız sevmek; insani ilişkilerde iyi niyetli, dürüst, güvenilir olmak ve kötü eğilimlerden uzak durmaktır.

Ahlak, insanlarda doğuştan bulunan tutum ve davranışların bütünü olarak bilinmektedir. Ahlak, tabiat, mizaç, huy, davranış anlamına gelmektedir. İslam ahlakı, İslami değerlere özgü ahlak tutum ve davranışları anlamına gelmektedir. Ahlaklı olmak, erdemli olmak demektir. Güzel ahlak sahibi olmak Peygamber a.s.’ın da örnek olduğu bir davranıştır.

İslam ahlakının bir gayesi bulunmaktadır. İslam ahlakının gayesi insanlarda yaratılıştan var olan iyi duygu ve düşüncelerin bir hayat tarzı olarak yaşanması gayesidir. İslam’ın amacı insanların adil bir düzen içinde huzurlu, mutlu ve barış içinde yaşamasıdır. İslam, barış dini olarak bilinmektedir. İslam dinini kabul eden Müslümanlar dini değerlere ve kurallara tam bir bağlılık ve teslimiyet gösterirler.

İslam ahlakının amacı yani gayesi;

Yüce yaratıcı Allah’ın tüm yarattıklarına karşı merhamet göstermek, hiç bir çıkar kaygısı düşünmeden onlara fedakarlık etmek, karşılık beklemeden sevgi beslemektir. İnsanlara ve hayvanlara zarar vermemektir. İnsan ilişkilerinde güvenilir, dürüst olmak, kötü davranışlardan uzak durmaktır.

İslam ahlakının konusu;

İnsanın duygularını ve düşüncelerini kapsayan davranışların tümüdür. İslam ahlakı, kişinin iyi ve kötü davranışlarını ele alarak, kişiyi bu durumlara göre değerlendirir. İslam ahlakında kişi iyi ve kötü davranışları ile yargılanır. İslam kişiye kötü huylarını düzeltme yolunu gösterir, iyi huylarını ise geliştirmesine yardım eder. İslam ahlakında kişiler iyi davranışlar sergilemeli, iyi şeyler yapmalıdır. Kişiler kötü huylarını terk etmelidir.

865
166
672
108
118
110
209
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.