Karo-Fayans döşeyicisi ne iş yapar

Karo-Fayans döşeyicisi ne iş yapar
Renk renk, desen desen karolar ile hem ustalığınızı hem de estetikduyunuzu birleştirerek sağlıklı ve şık mekanlar yaratmak isterseniz bumesleği okumanızı öneririz.

Karo-Fayans Döşeyicisi, binaların belirli bölüm ve yerlerinin rutubete ve diğer dış etkenlere karşı korunması ve temiz bir yüzey elde edilmesi için karo ve fayans plakalarını bir plana göre estetik olarak duvar ve yer yüzeyine döşeyen kişidir.

Karo-Fayans Döşeyicisi;

• Proje ve diğer şartnameleri inceler,
• Karo ve fayansları suya batırarak döşeme işlemine hazırlar,
• Karo-fayans döşenecek yüzeylere, çimento ve kireç karışımından oluşan harcı sürerek karo ve fayansları istenen biçimde ve sıralar hâlinde döşer, su terazisi, şakul ve mastarla bunları kontrol eder,
• Karoların yüzleri üzerinden bir tahta kaydırarak ya da vuruşlar yaparak karoların çimentolu harca daha iyi yapıştırılmasını sağlar, köşelere veya daimi tesisat etrafına döşenen karo ve fayanslara istenen girinti ve çıkıntıları verir,
• Yeni döşenmiş karo ve fayans yüzleri arasındaki boşlukları doldurmak için beyaz çimento ile az mermer tozu karışımından oluşan harcı karo ve fayansların yüzeylerine süngerle sürerek yerleştirir, karo ve fayans yüzlerini harçlardan temizler,
• Bu meslek için gerekli olan malzemelerin hazırlanması, taşınmasıyla aletlerin gerekli bakım ve temizliğini yapar.

Bu mesleği yapacak kişilerin şekiller arasındaki ilişkileri görme yeteneğine sahip, el becerisi olan, renkleri ayırt edebilme gücüne sahip, dikkatli kişiler olması gerekir. Karo-Fayans Döşeyicileri binaların genellikle iç kısımlarında, bazen balkon, bahçe gibi dış mekânlarda çalışırlar. Çalışma ortamı kirli ve rutubetlidir birinci derecede malzeme ile ilgilidir.

Mesleğin eğitimi, yeterli sayıda başvuru olması durumunda mesleki eğitim merkezlerinin inşaat teknolojisi alanı Yapı Yüzey Kaplamacılığı dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir. Ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarının aynı alan ve dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir.

Bir iş yerine bağlı olarak çalışabileceği gibi bağımsız olarak da çalışılabilir. Kış aylarında inşaat sektörünün durmasına bağlı olarak, iş yoğunluğu azalma göstermektedir. İş imkânları büyük ölçüde inşaat sektörüne bağlıdır. Özellikle ülkemizde inşaat sektörü, uygulanan ekonomik politikalara bağlı durumdadır. Bu meslek elemanları kolaylıkla iş bulabilirler, ancak çalışılan firmanın işine ve çalışılan işin süresine bağlı olarak işten ayrılmalar söz konusu olabilir. Tekrar iş bulma olanağı her zaman mevcuttur. Yurtdışında inşaat yapan firmaların, yurtdışı şantiyelerinde çalışma olanakları da vardır.

Benzer Meslekler;

  • Mermer Döşeyici
  • Mozaik Kesici ve Döşeyici
  • Plaka Taşı Döşeyici
  • Tecritçiler (ses geçirmeyen izolasyon maddeleri döşeyenler)

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.