Kesimci ne iş yapar

Kesimci ne iş yapar
Tekstil ürünlerinin üretiminden müşteriye ulaşana kadar uzanan sürecin ilk aşamasında çalışmak ister misiniz?

Kesimci, konfeksiyon ürünlerinin imalatı aşamasında tekstil atölyelerinin kesimhane bölümlerinde kumaş kontrolünün yapılması, pastal planının hazırlanması, kumaş ve yardımcı malzemenin kalıba göre istenen ölçü ve nitelikte kesilmesi, sınıflandırılması ve üretime sevk edilmesi işini yapan kişidir.

Kesimci;

• İş planı ve organizasyonu yapar, pastal (kalıp) çizimlerini yorumlar ve hazırlar, kesilecek malzemenin özelliğine uygun kesim tekniğini belirler,
• Kesilecek kumaşları kesim masasına üst üste serip kesime hazır hale getirir,
• Kareli, çizgili gibi desen yönü olarak farklılık ve özellik gösteren kumaşları malzeme özelliğine göre dikkat edilmesi gerekli unsurları dikkate alarak kalıpları yerleştirir,
• Şablonları kumaşı enine ve beden sayısına göre en ekonomik şekilde pastala yerleştirerek çizilmesini sağlar.
• Kesim öncesi kumaş katlarını sabitler, malzeme özelliğine göre kesim alet ve donanımlarını kullanarak kumaşı keser, tela yapıştırır,
• Kesim sonrasında malzemeyi kontrol edip işaretleme, eşleme ve etiketleme yaparak sevke hazır hale getirir,
• Otomatik serim makinesi, hızar ve kesim motorlarının periyodik bakım ve basit onarımlarını yapar.

Bu mesleği yapacak kişilerin el becerisi olan, el göz koordinasyonu gelişmiş, şekil ve uzay ilişkilerini görebilen, renkleri ve şekilleri algılayabilen, sabırlı ve ekip çalışmasına yatkın, yenilik ve gelişmelere açık, dikkatli kişiler olması gerekir. Kesimciler tekstil konfeksiyon fabrikaları ve konfeksiyon ürünleri üretimi yapan fabrika ve atölyelerin kesim bölümlerinde çalışırlar. Çalışma ortamı aydınlık ve kapalı mekânlar olup havada kumaş tozları bulunabilir.

Mesleğin eğitimi, yeterli sayıda başvuru olması durumunda mesleki eğitim merkezlerinin giyim üretim teknolojisi alanı Kesim dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir. Ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarının aynı alan ve meslek dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir.

Kesimciler konfeksiyon atölyelerinin kesimhane bölümlerinde çalışabilirler. Tekstil konfeksiyon alanı ülkemiz ekonomisi ve ihracatında önemli bir sektör olduğundan bu kişilerin iş bulma olanağı yüksektir. Kesimcilerin dikilecek tüm kumaşları kestiği düşünüldüğünde işini dikkatli yapan, kendini iyi yetiştirmiş bir Kesimci her zaman aranan bir eleman olabilir.

Benzer Meslekler;

  • Kesim Teknisyeni (Tekstil-Konfeksiyon)
  • Makastar
  • Kalıp Teknisyeni
Meslek Bilgileri
 
Meslek Kodu : 7532.01
Meslek Adı : Kesimci (Konfeksiyon)
M. Ana Grubu : Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Alt Ana Grubu : Gıda İşleme, Ağaç İşleri, Giyim Eşyası Ve Diğer Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Grubu : Tekstil Ve Giyim Eşyası İle İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Birim Grubu : Giyim Eşyası Ve İlgili Kalıp Yapımcıları Ve Kesimcileri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim 

Kaynak:Eğitim Sistem

1
0
0
0
0
0
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.