Kimya mühendisi ne iş yapar

Kimya mühendisi ne iş yapar
Sayısal düşünme gücüne sahipseniz, kimyayla ilgili konularda ve laboratuvar ortamında çalışmaya da istekli iseniz bu mesleği incelemelisiniz.

Kimya Mühendisi, maddelerin kimyasal değişimlerini belirleyen koşulları inceleyen kimyasal madde üretecek tesislerin tasarlanması, kurulması ve işletilmesi alanlarında çalışan kişidir.

Kimya Mühendisleri;

• Organik ve inorganik maddelerin bileşimlerini, atom ve molekül ağırlıklarını, maddelerde elektrik, ısıtma vb. etkiler karşısında meydana gelen değişmeleri inceler,
• Belli bir kimyasal maddeyi en ekonomik şekilde üretmek amacıyla kurulacak işletmenin projesini hazırlar,
• Kurulacak tesis için gerekli araç ve gereç tipini belirler ve tesisin kuruluşunu denetler,
• İşletmenin verimli bir biçimde çalışması için üretim aşamasında ürünün kalite kontrolünün yapılmasını sağlar,
• Kimyasal üretim için reçeteler hazırlar, maddelerin karışım ve bileşim oranlarının uygulama zamanlarını gösterir.

Kimya Mühendisi olmak isteyenlerin, sayısal düşünme gücüne, bilimsel meraka, bir işi planlayabilme ve uygulamaya koyabilme gücüne sahip, kimyasal maddelere karşı alerjisi olmayan, sorumlu, sabırlı ve titiz kişiler olması gerekir. Kimya Mühendisleri, çalışmalarını genellikle laboratuvar ortamında yürütürler. Zaman zaman kimyasal üretim yapılan tesislerde görevlerini gerçekleştirirler. Laboratuvarlarda çalışma ortamı kokulu, sıcak ve temizdir. Tesislerdeki kontrol aşamasında ise ortam gürültülü, tozlu ve kokuludur.

Mesleğin eğitimi üniversitelerin Kimya Mühendisliği bölümünde verilmektedir.

Kimya Mühendislerinin çalışma alanları çok geniştir. Endüstriyel tesisler, laboratuvarlar, özel ve kamu proje büroları, ithalat ihracat büroları, petrokimya, şeker, otomotiv, gıda, çimento ve refrakter, seramik, ilaç, tekstil, boya, cam, metal, gübre, elektrik, lastik, denizcilik, savunma sanayii ve sağlık alanlarında, tasarım, işletme ve destek hizmetler veren birimlerde çalışabilecekleri için işyerinin faaliyet alanına göre yaptıkları işler de şekillenmektedir. Eğitim veren fakültelerin mezun sayısının piyasanın ihtiyacının üzerinde olması bu meslekte istihdamı zorlaştırmaktadır.

Benzer Meslekler;

  • Kimya-Biyoloji Mühendisi
  • Metalurji Mühendisi
  • Petrol Mühendisi
  • Gıda Mühendisi

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.