Kuyumcu ne iş yapar

Kuyumcu ne iş yapar
Tasarım beceriniz yüksekse, hayalinizdekileri yeni takıları tasarlayarak gerçekleştirmeye ne dersiniz?

Kuyumcu, altın, gümüş ve benzeri kıymetli metalleri estetik anlayışla şekillendirme ve kıymetli taşlarla işleme bilgi ve becerisine sahip kişidir.

Kuyumcu;

• Yapılacak süs eşyalarını (takıları) tasarlar ve bunların resmini çizer,
• Yapılacak parçaya uygun kalınlık ve boyda metali seçer,
• Platin, altın, gümüş veya bunların alaşımlarını ergiterek hazırladığı kalıba döker, kalıptan çıkan parçalara, tasarıma uygun olarak, dövme, delme, basınç altında tutma, inceltme yoluyla şekil verir,
• Tıraşlama, parlatma, temizleme yöntemleriyle ve kimyasal boyalarla yüzeyleri düzeltir, parçaları bozulmuş takımları tamir eder,
• Altın alım satımı yapar.

Bu mesleği yapacak kişilerin şekilleri algılama, el ve gözlerini eşgüdümle kullanabilme, bir resmin ayrıntılarını akılda tutabilme, değişik mücevher modelleri tasarlayabilme, tasarlanan modelleri çizebilme yeteneğine sahip, dikkatli ve sabırlı kişiler olması gerekir. Kuyumcular atölyelerde çalışırlar. Çalışma ortamı sıcaktır ve zaman zaman madeni kokulu olabilir. Kuyumcular odasıyla, atölye personeliyle ve meslektaşlarıyla iletişim hâlindedir.

Mesleğin eğitimi, yeterli sayıda müracaat olması durumunda mesleki eğitim merkezlerinin kuyumculuk teknolojisi alanı Takı İmalatı (Kıymetli Metal ve Taş İşlemeciliği) dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir. Ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarının aynı alan ve meslek dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir.

Ülkemizde, geleneksel metallerden yapılmış ziynet eşyasına gerek takı, gerekse tasarruf amacıyla büyük ilgi duyulması sonucu hareketli bir iç piyasa bulunmaktadır. Meslek elemanı bir başka kişinin yanında çalışabileceği gibi kendi adına iş yeri de açabilir. Kuyumcular, temel işlemleri ve değişiklikleri yakından takip etmek ve ustalıklarını sergilemek zorundadırlar. El kuyumculuğu atölyelerde yürütülmektedir. Altın kaplama işi seri üretim için yapılmaktadır. Gelecekte teknolojik bilgilerle donanmış, ustalıklarını işledikleri parçalara yansıtan iyi yetişmiş uzman elemanlara ihtiyaç olacaktır. Meslek elemanlarının bir bölümü imalat alanında çalışırken, bir bölümünün satış konusunda çalıştığı görülmektedir. İki alanı bir arada yürütenler de vardır.

Benzer Meslekler;

  • Altın ve Gümüşİşlemecisi
  • Kıymetli Taş Tıraş ve Perdah İşçisi
  • Mücevherat Oymacısı,
  • Mücevherat Tamircisi
  • Takı Teknolojisti (Teknikeri)
  • İmitasyon (Taklit Takılar) Yapımcısı

Kaynak:Eğitim Sistem

1
6
97
0
1
0
66
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.