Maden Mühendisi ne iş yapar

Maden Mühendisi ne iş yapar
Dünyamızdaki kaynakların sınırlı olması sorununa yeni madenlerin bulunması, çıkarılması ve zenginleştirilmesiyle çözümler bulunması fikrini ilgi çekici buluyorsanız bu mesleği incelemelisiniz.

Maden Mühendisi, yeraltında ve yer üstünde bulunan her tür enerji, maden ve doğalgaz yatağının ekonomik bir biçimde işletilmeye elverişli olup olmadığına karar veren, madenlerin işletilmesi için gerekli tesisleri tasarlayan, yapımını gerçekleştiren ve işleten kişidir.

Maden Mühendisleri;

• Maden sahalarını saptamak için, jeolojik, topoğrafik ve çevresel etkileri değerlendirir, olası maden sahalarından örnekler aldırır, kimyasal ve petrografik analizlerin kimya ve jeoloji mühendislerince yapılmasını sağlar.
• Madenlerin çıkartılması için maden kuyusu, galeri kırma ve ayırma tesisleri, su ve elektrik kaynakları ile taşıma kolaylıkları gibi yer üstü tesis ve araçları planlar, maliyetini hesaplar,
• Üretim yöntemlerine, maden yatağının karakterine, tipine ve büyüklüğüne göre kullanılacak makine ve teçhizatı belirler,
• Yeraltında ve yerüstünde yürütülen maden ve taş ocağı işlerine gözetmenlik yapar,
• Maden ve taş ocaklarında minerallerin tabi tutulduğu yıkama, kırma ve cevher tozlarını sıvı bir ortamda yüzdürerek ayırma gibi işlemleri planlar ve çalışmaları denetler.

Maden Mühendisi olmak isteyenlerin, sayılarla akıl yürütebilme gücüne sahip, kimya, matematik, fizik, jeoloji konularına ilgili ve bu alanda başarılı, başkaları ile iyi iletişim kurabilen ve yönetebilen, sorumlu, sabırlı ve titiz kişiler olması gerekir. Maden Mühendisi, büro, şantiye, açık arazi ve yeraltı gibi o anda üzerinde çalıştığı projeye bağlı olarak çok çeşitli yerlerde çalışabilir. Maden Mühendisleri jeologlar, jeofizik mühendisleri, maden teknikerleri ve işçilerle iletişim hâlindedirler.

Mesleğin eğitimi üniversitelerin mühendislik-mimarlık fakültelerinin Maden Mühendisliği bölümlerinde verilmektedir.

Meslek elemanları, maden arama ve çıkarma işlerini yapan yerli ve yabancı özel şirketlerde iş bulabildikleri gibi Türkiye Kömür İşletmeleri, Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Karayolları, Türkiye Demir-Çelik İşletmeleri, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve çimento fabrikası gibi kuruluşlarda da çalışabilirler

Benzer Meslekler;

  • Jeoloji Mühendisi
  • Jeofizik Mühendisi
  • Petrol ve Doğalgaz Mühendisi
  • Metalürji Mühendisi
  • Topograf Maden Teknikeri

Meslek Bilgileri

Meslek Kodu : 2146.06
Meslek Adı : Maden Mühendisi-Metal
 
M. Ana Grubu : Profesyonel Meslek Mensupları
M. Alt Ana Grubu : Bilim Ve Mühendislik Alanlarındaki Profesyonel Meslek Mensupları
M. Grubu : Mühendislik İle İlgili Profesyonel Meslek Mensupları (Elektroteknoloji Mühendisleri Hariç)
M. Birim Grubu : Maden Mühendisleri, Metalürji Mühendisleri Ve İlgili Profesyonel Meslek Mensupları
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Lisans 

Kaynak:Eğitim Sistem

101
101
101
48
48
101
47
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.