Malzeme Mühendisi / Malzeme Bilimi Mühendisi ne iş yapar

Malzeme Mühendisi / Malzeme Bilimi Mühendisi ne iş yapar
Malzemelerin özelliklerini ve yapılarını incelemeyi ilgi çekici buluyorsanız, teknolojik gelişmeleri takip etmeyi seviyorsanız, yeni malzemelerin üretim sürecinde yer almaya ne dersiniz?

Malzeme Mühendisi/Malzeme Bilimi Mühendisi diğer mühendislik dallarının üretimlerinde kullandıkları metal, seramik, cam ve polimer (plastik) gibi malzemelerin doğadan kazanılan ham maddelerinin kullanım sürecine uygun kalitede saflaştırılması, şekillendirilmesi, korunması ve geliştirilmesi alanında çalışan kişidir.

Malzeme Mühendisi/Malzeme Bilimi Mühendisleri;

• Ham maddelerin içeriklerinde bulunan gereksiz maddelerin değişik yöntemlerle giderilmesini sağlayarak saflık ve kalitede yeni sentetik/yarı sentetik ham maddelerin üretiminde çalışır,
• Gerekli reaksiyonları gerçekleştirmek üzere ısı, kimyasal ortam, vakum, basınç vb. şartları oluşturarak metal, seramik, cam, polimer (plastik) gibi bazı malzemelerin üretilmesini sağlar,
• Üretilen bu malzemelerin değişik üretim teknikleri ile farklı şekillerde şekillendirilmesini sağlar,
• Malzemelerin kullanılacağı ortam şartlarından zarar görmemesi için gerek malzemede gerekse kullanılacağı ortamda gerekli şartların oluşumunu sağlar,
• Üretilen ürünlerin standartlarının istenen kalitede olup olmadıklarını anlamak için test ve analiz işlemlerinin yapılmasını sağlar.

Malzeme Mühendisi/Malzeme Bilimi Mühendisi olmak isteyenlerin, matematik, fizik, kimya konularına ilgili, teknolojiye ilgi duyan ve bu alandaki gelişmeleri takip eden, tasarlama, plan yapma ve uygulama gücüne sahip, işbirliği hâlinde çalışabilen kişiler olması gerekir. Çalışma ortamları zaman zaman büro veya laboratuvar bazen de üretimin yapıldığı tozlu gürültülü ve rahatsız edici kokulu bir ortamdır. Birinci derecede nesnelerle ilgilidirler.

Mesleğin eğitimi üniversitelerin Mühendislik Fakülteleri Malzeme/Malzeme Bilimi Mühendisliği lisans programında verilmektedir.

Bu bölümden mezun olanlar metal sanayii, uçak sanayii, seramik sanayii, elektronik sanayii, plastik sanayii, otomotiv sanayii ile üniversitelerden, araştırma geliştirme kuruluşlarına uzanan geniş yelpazede iş bulma olanaklarına sahiptirler.

Benzer Meslekler;

  • Metalürji ve Malzeme Mühendisi
  • Makine Mühendisi
  • Kimya Mühendisi

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.