Menstrual dönemde dikkat edilmesi gereken hijyen kuralları

Menstrual dönemde dikkat edilmesi gereken hijyen kuralları
Menstrual dönemde dikkat edilmesi gereken hijyen kuralları hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Menstrual dönem, cinsel organların gelişmede olduğu döne olarak vücutta en yağlı bölgelerin ergenlikle birlikte harekete geçen hormonlarla çeşitli kıllanma ve kokulara maruz kalması anlamına gelmektedir. Bu nedenle bu dönemde temiz olmak ve hijyeni sağlamak hem sağlık hem de büyüme ve gelişme açısından oldukça önemlidir.

Menstrual dönemde dikkat edilmesi gereken hijyen kuralları, kıl temizliği yapmak, bez ya da pamuk kullanmak, sürekli su kullanmak gerekir. Bu dönemde duş almak, banyo yapmak da gerekir. Vücut gelişim döneminde ve ergenlik döneminde bütün yönleriyle harekete geçer. Buna karşı temizlik ve hijyen kuralları devreye girer.

Menstrual dönem sağlıklı olan kadın ve genç kızlarda ergenlik ile meydana gelen 26 ila 30 gün de bir olan kanamadır. Menstrual döngü halk arasında ‘’adet’’ olarak adlandırılır.  Adet döneminde bayanların ve genç kızların dikkat etmesi gereken hijyen kuralları:

Pedlerinizi ve tamponlarınızı düzenli olarak değiştirin

Menstrual dönemde hijyenik ped ve tamponları tercih edilir. Ancak, bunları bir kez yerine koyup unutursanız, sağlığınız için iyi olmayacaktır. Pedler ve tamponlar düzenli olarak değiştirilmelidir. Uzmanlar pedleri adet kanamasının çokluğuna göre her saat başı azsa dört saatte bir aralıklar ile değiştirmeyi tavsiye ediyorlar, çok uzun süre kalması birçok hastalığa sebebiyet verecektir. Adet kanı birçok organizmayı çekebilir ve bu enfeksiyonlara, döküntülere ve tahrişe ve bakteriyel enfeksiyonlara neden olabilir. Pedlerinizi düzenli olarak değiştirmek, bu tür enfeksiyonları önleyebilir.

Doğru şekilde taharet almak

Çoğu insan tuvalette taharet alırken yanlış alır.  Doğru olan vajinadan anüse şeklinde temizleme yönüdür. Çünkü anüsten gelen bakteri ve mikroorganizmaların vajinaya bulaşma riski kalmaz.

Duş almak

Menstrual dönemde bayanların hormonları daha karmaşık şekilde çalışır bu nedenle daha fazla terleme meydana gelir. Vücut ısısının daha yüksek olduğu bu zaman dilimlerinde kullanılan ped ve tamponlarında koku yapma enfeksiyon oluşturma riski fazladır. Bu nedenle bu dönemlerde gündelik kısa duşlar almak hem hijyenik hem de psikolojik olarak sizi rahatlatacaktır.

Kaynak:Eğitim Sistem

117
4
21
39
38
5
5
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.