Moda Tasarımcısı ne iş yapar

Moda Tasarımcısı ne iş yapar
Yeni ve özgün tarzlar, renkler, kumaşlar, çizim ve dikişe meraklıysanız ve kıyafetleri hayal gücünüzün eşliğinde estetikle buluşturmakla ilgileniyorsanız bu mesleğe ait açıklamaları okumanızı öneriyoruz.

Moda Tasarımcısı, günümüzde ve gelecekteki giysilerin ve giysiyi tamamlayan aksesuarların tasarımını yapan, çizen, gerektiğinde çizdiği modeli kalıba dönüştürerek ilk deneme ürününün elde edilmesini gerçekleştiren kişidir.

Moda Tasarımcısı;

• Tasarım panosu hazırlar,
• Hazır giyim ve ısmarlama giyim ünitelerinde uygulanabilir giysi tasarımları, görsel sanatlarla ilgili bilgileri kullanarak özgün tasarım çalışmaları yapar ve tasarımını teknik çizim ve moda grafikleriyle ifade eder, gerektiğinde sunum yapar,
• El veya bilgisayar desteğiyle çizdiği modelin kalıbını hazırlar veya hazırlanmasına yardım eder,
• Tasarımına uygun tekstil ürününü saptar ve kumaş analizi yapar,
• Kesim planı ve malzeme hesabı yapar, deneme üretimini gerçekleştirir veya gerçekleştirilmesine yardım eder,
• Ortaya çıkarılan ürüne uygun aksesuar seçimi yapar veya yeniden tasarlayarak yapımını sağlar,
• Farklı amaçlara uygun koleksiyonlar hazırlar ve gerektiğinde sunulmasını sağlar, dünya modasını araştırır, takip eder, tüketici davranışlarını, pazarlama ve satış tekniklerini bilir, belli stratejiler oluşturarak satışını yapar.

Bu mesleği yapacak kişilerin sanata ve modaya ilgili, yeniliğe açık, yaratıcı, hayal gücü zengin, estetiğe önem veren, çeşitli modeller tasarlayabilen ve tasarladığını koleksiyon hâline getirebilen, cisimlerin birbirine göre değişik durumlarını zihinde canlandırabilen, tasarımlarını teknik ve artistik çizimlerle ifade edebilen, dikkatini yoğunlaştırabilen ve ayrıntıları görebilen, renkleri algılayabilen kişiler olması gerekir. Moda Tasarımcıları çalışmalarının büyük çoğunluğunu kapalı ve geniş tasarım stüdyolarında yapmaktadırlar. Çalıştıkları yerler genelde aydınlık ortamlardır. Zaman zaman üretim kısmında da bulundukları için gürültülü, bazen kokulu ve tozlu ortamlarda da bulunabilirler. Çalışma süreleri esnektir. Dünyadaki değişimlerin farkında olmak ve tasarım araştırması yapmak amacıyla çeşitli ülkelerdeki moda fuarlarını ve pazarlarını, satış noktalarını, defileleri, moda merkezlerini izlemek için seyahate çıkabilirler.

Mesleğin eğitimi, üniversitelerin endüstriyel sanatlar yüksekokulu, tekstil teknolojileri ve tasarımı fakültesi, mühendislik ve tasarım fakültesi, güzel sanatlar ve tasarım fakültelerinin Tekstil ve Moda Tasarımı bölümünde verilmektedir.

Moda Tasarımcıları hazır giyim ve ısmarlama giyim, giyim aksesuarı üzerine çalışan işletmelerde, model ve kalıp hazırlama, üretim, pazarlama ve kalite kontrol birimlerinde görev alabilirler, ürün geliştirme çalışmalarını yürütebilirler. Ayrıca çeşitli işletmelerde endüstriyel tasarımcı, tekstil tasarımcısı, grafik tasarımcısı olarak da çalışabilirler. Sanatsal ve daha yaratıcı çalışmalar yapmak için kendi iş yerini açabilirler . Kamu kurumlarında çalışma alanı neredeyse yok gibidir.

Benzer Meslekler;

  • Tekstil Tasarımcısı
  • Grafik Tasarımcısı
  • Moda Aksesuar Tasarımcısı
  • Moda Tasarım Teknisyeni

Meslek Bilgileri

Meslek Kodu : 2163.14
Meslek Adı : Moda Tasarımcısı

M. Ana Grubu : Profesyonel Meslek Mensupları
M. Alt Ana Grubu : Bilim Ve Mühendislik Alanlarındaki Profesyonel Meslek Mensupları
M. Grubu : Mimarlar, Planlamacılar, Harita Mühendisleri Ve Tasarımcılar
M. Birim Grubu : Ürün Ve Giysi Tasarımcıları
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Lisans 

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.