Motorlu Araçlar Lpg Sistemleri Bakım ve Onarımcısı ne iş yapar

Motorlu Araçlar Lpg Sistemleri Bakım ve Onarımcısı ne iş yapar
Otomotiv sektöründeki alternatif enerji kaynağı olan LPG (likit petrolgazı)’nin kolay bulunması, ekonomik olması, çevreyi daha az kirleticinitelikte olması, LPG’nin otomobil motorlarında kullanımını artırmıştır.

Bu çerçevede önemi artan meslek elemanı ne tür görevler yapıyormuş, inceleyelim. Motorlu Araçlar LPG Sistemleri Bakım ve Onarımcısı, benzinli, dizel ve LPG ile çalışan araçların motorlarının ayar, bakım ve onarımını yapan, ayrıca karbüratörlü ve enjeksiyonlu benzinli araçların LPG ile çalışabilmesi için dönüşüm sistemini kuran, bunların bakım ve onarımı ile arıza teşhisini yapan kişidir.

Motorlu Araçlar LPG Sistemleri Bakım ve Onarımcısı;

• Sabit ve hareketli motor parçalarını tanır ve bunların görevlerini bilir, motor parçalarının sökülüp takılmasında gerekli olan kuralları bilir ve uygular,
• Motorun çalışmasını bilir, parçaları motordan söker, kontrollerini yapar, bunların tamirini, onarımını yapar ve hepsini yerine takar, motorda arıza varsa arızanın kaynağını saptar ve motoru onarır,
• Fabrikasyon LPG sistemli araçların bakım ve kontrollerini yapar, bunları sızdırmazlık ve yakıt tüketimi gibi testlerden geçirir, motorlu araçların LPG sistemine dönüşümünün uygunluğuna karar verir, uygun görülen araçların motor yapısına göre onaylanmış ve tescillenmiş proje dahilinde LPG sistemine dönüşümünü sağlar,
• Dönüşümü yapılan araçları el dedektörüyle sızdırmazlık kontrolünden geçirdikten sonra bilgisayar yardımıyla tüketim testi ve benzeri testlerden geçirir.
• Son olarak yol testine çıkarılan aracın, deneme sürüşü sorunsuz geçtikten sonra belirlenen periyotlarda kontrol testlerinden geçmesini sağlar,
• LPG sistemi bulunan araç motorlarının her türlü ayar, bakım ve onarımlarını yapar.

Bu mesleği yapacak kişilerin sayısal düşünme yeteneğine sahip, makine parçaları arasındaki ilişkiyi algılayabilen, el ve gözlerini eşgüdümle kullanabilen, şekil ve uzay ilişkilerini algılayabilen, mekanik ilkeleri kavrayabilme gücüne sahip, ayrıntılara dikkat eden, yönergeyi izleyebilen, sabırlı ve ekip çalışmasına yatkın, yenilik ve gelişmelere açık, dikkatli, titiz ve tedbirli kişiler olması gerekir. Motorlu Araçlar LPG Sistemleri Bakım ve Onarımcıları otomobil tamirhaneleri ve servislerinde çalışırlar. Motorların özelliklerinden dolayı ortam gürültülüdür. Çalışma ortamı havalandırılabilir ve aydınlık olmalıdır.

Mesleğin eğitimi, yeterli müracaat olması durumunda mesleki eğitim merkezlerinin motorlu araçlar teknolojisi alanında Motorlu Araçlar LPG Sistemleri Bakım ve Onarımcılığı dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir.

İyi yetişmiş nitelikli eleman gereksinimi diğer mesleklerde olduğu gibi bu alanda da kendini hissettirmektedir. Bu mesleği öğrenenler oto tamirhanelerinde ve servislerde çalışabilirler ya da kendi iş yerlerini açabilirler.

Benzer Meslekler;

  • Otomotiv Elektromekanikeri
  • Otomotiv Mekanikeri
  • Benzinli Otomotiv Mekanikeri
  • Otomotiv Test ve Ayarcısı
Mesleğin Bilgileri
 
Meslek Kodu : 2359.64
Meslek Adı : Usta Öğretici (Motorlu Araçlar Lpg Sistemleri Bakım Ve Onarımcılığı) 
M. Ana Grubu : Profesyonel Meslek Mensupları M. Alt Ana Grubu : Eğitim İle İlgili Profesyonel Meslek Mensupları
M. Grubu : Eğitim İle İlgili Diğer Profesyonel Meslek Mensupları
M. Birim Grubu : Başka Yerde Sınıflandırılmamış Eğitim İle İlgili Profesyonel Meslek Mensupları
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim 

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.