Mudanya Ateşkes Antlaşması ile savaş yapılmadan alınan yerler

Mudanya Ateşkes Antlaşması ile savaş yapılmadan alınan yerler
Mudanya Ateşkes Antlaşması ile savaş yapılmadan alınan yerler hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Mudanya Ateşkes Antlaşması ile Doğu Trakya, İstanbul ve Boğazlar yeni bir savaş yapılmadan geri alınmıştır.

Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Savaşı sonucu Yunanlıların ağır yenilgisinden sonra, İtilaf Devletleri Ateşkes Antlaşması imzalamak istemiştir. Bunun üzerine görüşmeler sonunda 11 Ekim 1922 tarihinde Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalanmıştır. Antlaşmayı TBMM Hükumeti, İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar ve Yunanlılar imzalamıştır. Bu antlaşma ile askeri mücadele fiilen bitmiş ve savaşılmadan Doğu Trakya, İstanbul ve Boğazlar işgalden kurtarılmıştır.

Mudanya Ateşkes Antlaşması 11 Ekim 1922 yılında Mudanya’da imzalanmıştır. Büyük Taarruz sonucunda düşmana karşı üstün gelme mücadelesinde Mustafa Kemal önderliğindeki ordunun zaferi sonucunda ateşkes ilan edilmiştir. Böylece iki buçuk senenin sonunda savaş nihayete ermiştir.

11 Ekim 1922 yılında imzalanan Mudanya Ateşkes Antlaşması ile savaş yapılmadan alınan yerler Doğu Trakya toprakları ve İstanbul ile Çanakkale Boğazlarıdır. Böylece düşmana karşı bir üstünlük oluşturulmuş ve cumhuriyetin ilan edilmesine giden süreç hızlanmıştır. Mustafa Kemal’in savaşı kazanması da onu önemli bir mevkiye yükseltmiş ve halk nazarında sevilen ve sayılan bir şahsiyet olmasında etkili olmuştur.

402
354
658
71
111
88
431
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.