Muhasebe ve vergi uygulama meslek elemanı ne iş yapar

Muhasebe ve vergi uygulama meslek elemanı ne iş yapar
Matematik ve mantık konularına ilgi duyuyorsanız, fiş, fatura gibi vergilere ilişkin belgelerle çalışmaya ve hesapları kontrol etmeye meraklıysanız bu mesleği incelemenizi öneririz.

Muhasebe ve Vergi Uygulama Meslek Elemanı, kurum ve kuruluşların muhasebe ve vergiyle ilgili işlemlerini kaydeden, gerektiğinde bunları izleyen ve denetleyen kişidir.

Muhasebe ve Vergi Uygulama Meslek Elemanı;

• Muhasebe ile ilgili fişleri, fatura ve belgeleri bilgisayarda ilgili yerlere kaydeder, belgelerin korunması, dosyalanması ve denetimiyle ilgili işlemleri yapar,
• İşletme adına ödenmesi gereken vergi, harç ve diğer ödemeleri takip ederek ödenmesini sağlar, her ayın sonunda o ayın hesaplarının ve yapılan işlemlerin genel kontrolü amacıyla aylık dökümü çıkarır, hata varsa gerekli düzeltmeleri yapar,
• İşletmenin bankalar, müşteriler, maliye ve diğer kuruluşlarla olan ilişkilerini izler,
• Yıl sonunda işletmenin mal varlığının çıkarılması amacıyla sayım ve ölçüm işlemlerini yapar, dönem sonunda işletmenin kar ve zarar durumunu, varlığını, alacak ve borcunu gösteren tabloları düzenler,
• Kurum ve kuruluşların yıl boyunca yapmış olduğu işlemlerin muhasebe kayıtlarını izler ve denetler.

Bu mesleği yapacak kişilerin matematik ve mantık konularında başarılı, ayrıntılar üzerinde uzun süre dikkatle çalışabilen, ofis ortamında çalışmaktan hoşlanan, dikkatli, sabırlı, düzenli ve titiz, sorumluluk sahibi kişiler olması gerekir. Muhasebe ve Vergi Uygulama Meslek Elemanları sakin, temiz, iyi aydınlatılmış kapalı ortamlarda görev yaparlar. Yıl sonu ve dönem sonlarında gece ve hafta sonu çalışmak gerekebilir.

Mesleğin eğitimi, üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının Muhasebe ve Vergi Uygulamaları bölümünde verilmektedir.

Meslek elemanlarının vergi dairelerinde, muhasebe bürolarında, işletmelerin muhasebe servislerinde, muhasebe programı yapan iş yerlerinde çalışma olanakları vardır. Bu meslekte iş bulma olanağı oldukça yüksektir. Son zamanlarda bilgisayarlı muhasebecilik alanının yaygınlaşması nedeniyle bu programları kullanmayı iyi bilen meslek elemanlarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Benzer Meslekeler;

  • Muhasebeci
  • Maliyeci
Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 4311.10
Meslek Adı : Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Meslek Elemanı
M. Ana Grubu : Büro Hizmetlerinde Çalışan Elemanlar
M. Alt Ana Grubu : Sayısal İşlemler Yapan ve Malzeme Kayıtları Tutan Büro Elemanları
M. Grubu : Sayısal İşlemler Yapan Büro Elemanları
M. Birim Grubu : Muhasebe Kayıtları ve Defter Tutan Büro Elemanları
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Ortaöğretim (Lise ve Dengi)

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.