Nükleer enerji mühendisi ne iş yapar

Nükleer enerji mühendisi ne iş yapar
Atom çekirdeğinin çeşitli süreçler sonunda parçalanmasıyla ilgili enerjinin kontrollü ve güvenli bir şekilde elde edilmesi ve ilgili teknolojilerin geliştirilmesi için gerekli tasarım, işletme ve araştırma çalışmalarını yürüten kişi kimdir?

Nükleer Enerji Mühendisleri;

• Nükleer reaktörlerin ana ve güvenlik sistemlerinin tasarımı, işletilmesi, değerlendirilmesi ve geliştirilmesinde görev alır,
• Nükleer santrallerde üretilen enerjinin güvenli ve ekonomik bir şekilde kullanılabilir duruma getirilmesine yönelik teknik çalışmalar yapar,
• Alanıyla ilgili yeni teknolojiler üzerinde araştırma yapar, proje ve rapor hazırlar (örneğin radyasyondan korunma),
• Konusuyla ilgili kullanılacak malzeme ve maddelerin özelliklerinin belirlenmesi amacıyla laboratuvar çalışmaları yapar.

Nükleer Enerji Mühendisi olmak isteyenlerin, bilimsel meraka sahip, fizik ve matematik konularına ilgi duyan ve bu alanlarda başarılı, dikkatli, sorumluluk duygusu gelişmiş, soğukkanlı, çabuk karar verebilen kişiler olması gerekir. Nükleer Enerji Mühendisleri nükleer enerjiyle çalışan enerji santrallerinde veya araştırma kurumlarında çalışırlar. Santrallerde çalışma ortamı kapalı ve oldukça gürültülüdür.

Mesleğin eğitimi üniversitelerin Mühendislik Fakülteleri Nükleer Enerji Mühendisliği bölümünde verilmektedir.

Ülkemizde Nükleer Enerji Mühendisleri nükleer enerji santrallerinde, enerji sektöründe, endüstriyel üretim tesislerinde, araştırma-geliştirme laboratuvarlarında, sağlık fiziği bağlamında hastane ve tıbbi laboratuvarlarda, kamu kurumlarında genellikle Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu) ve TEDAŞ (Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi)’da çalışabilirler.

Benzer Meslekler;

  • Fizik Mühendisi
  • Fizikçi Makine Mühendisi
  • Metalurji Mühendisi
Meslek Bilgileri
 
Meslek Kodu : 2144.09
Meslek Adı : Nükleer Enerji Mühendisi
M. Ana Grubu : Profesyonel Meslek Mensupları
M. Alt Ana Grubu : Bilim Ve Mühendislik Alanlarındaki Profesyonel Meslek Mensupları
M. Grubu : Mühendislik İle İlgili Profesyonel Meslek Mensupları (Elektroteknoloji Mühendisleri Hariç)
M. Birim Grubu : Makine Mühendisleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Lisans 

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.