Odyolog ne iş yapar

Odyolog ne iş yapar
İşitme ve denge kontrollerini yapmak ve hastanın durumuna göre işitme cihazını belirlemek ilginizi çekiyor mu? O zaman bu mesleğe ait açıklamaları okumadan geçmeyin.

Odyolog insanların işitme ve denge kontrolleri ile işitme bozukluğunun önlenmesi için çalışmalar yapan ve ilgili uzman hekimin teşhis ve tedavi için yönlendirilmesine bağlı olarak işitme ve denge bozukluğunun derecesini çeşitli testler yardımı ile saptayan ve hastanın durumuna göre işitme cihazı ihtiyacını belirleyen ve uygulayan kişidir.

Odyologlar;

• İşitme ve denge ile ilgili hastalıkların tanısında uzman hekimin yönlendirmesiyle kullanılacak cihazların belirlenmesi, seçimi ve programlanmasını yapar,
• İşitme sağlığının korunması ve işitme kaybının önlenmesine yönelik çalışmalar yapar,
• Dil ve konuşma bozukluklarını tarar ve değerlendirir,
• İşitme tarama programlarında görev alır ve bu programlardaki testleri yapar,
• Gürültü ölçümleri yaparak işitmenin korunması hakkında gerekli önerilerde bulunur,
• Cerrahi işlemler esnasında cerrahın gerekli görmesi durumunda işitme ve denge ile ilgili sinir monitörizasyonu yapar,
• Kulağa implante edilen cihazlarda ameliyat sırasında ve sonrasında cihaz ayarlamalarını yapar,
• İşitsel algı değerlendirmesi ve rehabiltasyonu yapar,
• İşitmeyle ilgili eğitim programlarının hazırlanmasında görev alır.

Odyolog olmak isteyenlerin görsel ve işitsel algısı yüksek, ayrıntıyı algılama ve yoğun dikkat yeteneği olan, göz-el-ayağını eşgüdümle kullanabilen, yönerge izleme yeteneği olan, olaylar karşısında sakin, tedbirli ve sosyal yardım ilgisi gelişmiş, sabırlı, anlayışlı, yardımsever ve insanlarla iyi ilişkiler kurabilen, sorumluluk duygusu olan, planlama ve araştırma becerileri olan kişiler olması gerekir. Odyologların çalışma ortamları sessiz, temiz ve çalışma saatleri düzenlidir. Çalışırken kurum yöneticileri, diğer sağlık personeli, hastalar, öğrenciler, akademisyenler ve işitme cihazı üreten teknisyenler ile iletişim hâlindedirler.

Mesleğin eğitimi üniversitelere bağlı sağlık bilimleri fakültesi veya sağlık bilimleri yüksekokulunun Odyoloji bölümünde verilmektedir.

Odyologlar, kamu hastanelerinde, özel hastane ve muayenehanelerde, kulak burun boğaz (KBB) merkezlerinde, İşitme cihazı üretim ve satış merkezlerinde, üniversiteler veya araştırma merkezlerinde çalışırlar. Formasyon eğitimi almış olan odyologlar okullarda işitme engelliler öğretmeni olarak da çalışmaktadırlar. Meslekte eleman açığı bulunmakta olup, bu eksik KBB Uzmanları ve odyometristler ile giderilmeye çalışılmaktadır. Türkiye’nin her bölgesinde işitme ve denge problemleri fazla olduğu için nitelikli eleman ihtiyacı fazladır.

Benzer Meslekler;

  • Odyometrist
  • KBB Uzmanı
  • Hemşire
Meslek Bilgileri
 
Meslek Kodu : 2266.01
Meslek Adı : Odyolog
Grup Bilgileri M. Ana Grubu : Profesyonel Meslek Mensupları
M. Alt Ana Grubu : Sağlık İle İlgili Profesyonel Meslek Mensupları
M. Grubu : Sağlık İle İlgili Diğer Profesyonel Meslek Mensupları
M. Birim Grubu : İşitme Ve Konuşma Terapistleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Lisans 

Kaynak:Eğitim Sistem

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.