Ön düzen ve balans ayarcısı ne iş yapar

Ön düzen ve balans ayarcısı ne iş yapar
Makine parçaları arasındaki ilişkileri algılayabiliyorsanız, makine vealetle çalışmaktan keyif alıyorsanız bu mesleği incelemeye ne dersiniz?

Ön Düzen ve Balans Ayarcısı, her türlü motorlu aracın ön düzenlerini, ön tekerlek açı ve mesafelerini, askı donanımlarını, şasi hatalarını ölçen, ayarlayan, tekerlek kusurlarını tespit eden ve tekerlek dengesini yapan kişidir.

Ön Düzen ve Balans Ayarcısı;

• Ön düzende bozukluğun yerini saptar, bu amaçla çeşitli testler yapar, şikâyetleri yorumlar,
• Bakım, kontrol, ayar, tamir iş ve işlemleriyle ilgili aygıt, tezgâh ve makineleri çalıştırır, uygun şartlarda kullanır,
• El aletleriyle markalama, eğeleme, kesme, soğuk şekillendirme, delme, diş açma, saplama, sökme iş ve işlemlerini yapar,
• Araçların tekerleklerini söküp takar, ön askı donanımlarında yağlama ve genel bakım yapar, ön düzen sistemini aracın özelliklerine göre ayarlar,
• Tekerlek arızasını gidererek, aracın dengesini ayarlar, far ampullerini kontrol ederek far ayarlarını yapar.

Bu mesleği yapacak kişilerin makine parçaları arasındaki ilişkiyi algılayabilen, alet ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan kişiler olması gerekir. Çalışma ortamı kirli ve yağlı olabilir. Ön Düzen ve Balans Ayarlayıcıları birinci derecede makine ve aletlerle ilgilidirler. Ancak müşteri ve diğer çalışanlarla da iletişim kurmaları gerekebilir. Çalışma saatleri değişken olabilir.

Mesleğin eğitimi, yeterli başvuru olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde motorlu araçlar teknolojisi alanı Ön Düzen Ayarcılığı ve Lastikçilik dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir.

Ön Düzen ve Balans Ayarcıları otomotiv sektörünün gelişimine paralel olarak, taşıt üreten fabrikalar ile araç bakım ve tamir servislerinde çalışırlar. Kendi iş yerlerini de açabilirler.

Benzer Meslekler;

  • Oto Motor Tamircisi
  • Oto Lastik Tamircis

Meslek Bilgileri

Meslek Kodu : 7231.04
Meslek Adı : Ön Düzen Ve Balans Ayarcısı
M. Ana Grubu : Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Alt Ana Grubu : Metal İşleme, Makine Ve İlgili İşlerde Çalışan Sanatkarlar
M. Grubu : Makine Bakım Ve Onarım İşlerinde Çalışanlar
M. Birim Grubu : Motorlu Taşıt Bakım Ve Onarım İşlerinde Çalışanlar
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim 

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.