Oto boyacısı ne iş yapar

Oto boyacısı ne iş yapar
Motorlu araçların gövde yüzeylerinde renk değişiklikleri yapan meslekelemanlarının kimler olduğunu merak ediyorsanız bu mesleğin özelliklerini dikkatle okumanızı öneriyoruz.

Oto Boyacısı, her türlü motorlu kara taşıtının yüzey hazırlama ve bütün boyama işlerini yapan kişidir.

Oto Boyacısı;

• Taşıtın boyanacak kısmını maskeler, metal kısımları zımparalama, yıkama, macunlama ve astarlama yoluyla aracı boyama işlemine hazırlar,
• Boyayı istenen renk ve miktarda hazırlar, kompresörü çalıştırır, kompresörün bakımını yapar ve ayarlar,
• Püskürtme tabancasını hazırlar ve tabancayla gerekli alanlara uygun şekilde ve miktarda boya püskürtür,
• Boyama hatalarını belirler, giderir, boyama yüzeylerini parlatır, boyama işlemini bitirdikten sonra gerektiğinde fırınlama yapar, bazı kısımları fırçayla boyar, boyadan sonra yüzey kontrolü yapar, pasta, cila ve rötuş yapar,
• Fiyat tespiti, malzeme temini, basit iş kayıtlarının tutulması gibi işleri yapar.

Bu mesleği yapacak kişilerin dikkatli, ayrıntıları algılayabilen, görme ve koku alma algısı gelişmiş, renkleri algılayabilen, el becerisine sahip, kokuya alerjisi olmayan kişiler olması gerekir. Oto Boyacıları oto tamir atölyelerinde ve otomobil fabrikalarında görev yaparlar. Çalışma ortamında işin gereği boya, vernik, tiner kokusu vardır. Kişi birinci derecede maddelerle (metal ve boya) ilgilidir. Ayrıca müşterilerle ve zaman zaman kaportacılarla iletişim hâlindedir.

Mesleğin eğitimi, yeterli başvuru olması durumunda mesleki eğitim merkezlerinde motorlu araçlar teknolojisi alanı Otomotiv Boyacılığı dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir. Ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarının aynı alan ve meslek dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir.

Otomobil kullanımının giderek artmasına paralel olarak Oto Boyacılarının iş imkânları da genişlemektedir. Oto boyacıları yeni mamul üreten otomotiv sanayiinde, fabrikalarda, genellikle yürüyen bantlarda yenileme ve tamirat sebebiyle yapılan boya işlerinde, otomobil servisleri veya küçük atölyelerde çalışırlar. Hemen hemen her yerleşim yerinde bulunan servis ve atölyelerde de görev yapabilirler.

Benzer Meslekler;

  • Mobilya Boyacısı
  • İnşaat Boyacısı

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.