Oto döşemecisi ne iş yapar

Oto döşemecisi ne iş yapar
Araç koltuğu çeşitleri ile panelvan döşeme konusuna ilgi duyuyorsanızbu mesleği okumanızı öneriyoruz.

Oto Döşemecisi, otomobil, kamyon, tren, vapur, uçak ve ağır hizmet tipi taşıtlarda ahşap, metal veya plastikten iskeletler üzerine kumaş veya sentetik deri ile döşeme, kaplama, onarım ve montaj işlerini yapan kişidir.

Oto Döşemecisi;

• Müşterinin isteğini belirleyerek, döşenecek kısmın ölçülerini alır, döşenecek kumaşın kalıbını çıkarır,
• Aracın iç döşeme aksamının sökümünü yapar, aracın döşeme aksamının onarımını yapar,
• Üzeri kaplanacak kısmı yay ve dolgu malzemesiyle destekler, kaplanacak kumaşı ölçüye göre keser, parçaları birleştirir ve iskelete kaplar, zımbalar,
• Aracın döşeme aksamının montajını yapar,
• Tavan, kapı gibi kısımlara ses ve havayı geçirmeyen kaplamalar yapar.

Bu mesleği yapacak kişilerin şekil ve uzay ilişkilerini algılayabilen, el ve gözünü eşgüdümle kullanabilen, el becerisi olan, dikkatli ve titiz çalışma alışkanlığına sahip kişiler olması gerekir. Oto Döşemecileri taşıt yapılan fabrikalarda ve atölyelerde çalışırlar. Çalışma ortamında kumaş lifleri ve ipliklerden oluşan toz ve dikiş makinesi gürültüsü olabilir. Döşemeci birinci derecede alet ve malzeme ile uğraşır. Oto kaportacılarıyla, oto elektrikçileriyle ve oto boyacıları ile iletişim kurar.

Mesleğin eğitimi, yeterli başvuru olması durumunda mesleki eğitim merkezlerinde döşemecilik alanı Oto Döşemeciliği dalında, kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir.

Oto Döşemecileri oto döşeme atölyelerinde, motorlu taşıt imal eden fabrikalarda çalışırlar. Kişiler pratik eğitim gördükleri iş yerlerinde istihdam edilebilmektedirler. Usta unvanını alan kişiler kendi iş yerlerini açabilirler.

Benzer Meslekler;

  • Mobilya Döşemecisi
  • Döşemeci (Gemi)

Meslek Bilgileri;

Meslek Kodu : 7534.04
Meslek Adı : Oto Döşemecisi Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Alt Ana Grubu : Gıda İşleme, Ağaç İşleri, Giyim Eşyası ve Diğer Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Grubu : Tekstil Ve Giyim Eşyası İle İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Birim Grubu : Döşemeciler ve İlgili İşlerde Çalışanlar
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim 

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.